Kullerbyttan

-en blogg om meningsskapande i utbildning

Fredagen den 8mars hade vi studiedag och jag måste säga, pedagogerna på vår enhet betedde sig som barnungar. Jag känner så starkt att jag måste få säga det till dem (även om jag var tydlig med det igår också) och ett blogginlägg var det som jag kom på kunde ha störst effekt. Låt mig förklara vad som hände.

Temat för förmiddagen var digitala verktyg och naturvetenskapligt utforskande med fokus på vad digitala verktyg kan göra för att stötta utforskandet. Jag hade gjort en trailer som inbjudan i IMovie med skräcktema (önskar jag kunde visa den… men det är barn med på bild där)…

….eftersom vi den senaste tiden har haft en kavalkad av skräckmånglare (tack Elza Dunkels, barnrättsaktivits och forskare i barn och ungas nätvanor, för det ordet) som med sina ord har förvridit utbildning kring digitala verktyg i förskolan och dumförklarat varenda en av oss som arbetar där. Tack för det också, det är fint, verkligen….

Meeeen tillbaka till vår studiedag. Vi inledde morgonen med att gå igenom vad vi skulle göra och varför (nämen VA? Har vi mål och syfte i förskolan?) vi lyfte läroplanens skrivningar kring digitalitet och våra olika ansvar samt pratade om gemensamt förhållningssätt (dessa områden fortsatte vi diskutera livligt hela förmiddagen). Därefter presenterade jag och min kollega Stina, som är en fena på naturvetenskapligt utforskande, workshoparna som vi förberett tillsammans. Stina och jag fanns för grupperna som stöd, påputtare, ifrågasättare, bromsare, påhejare, medupptäckare och allt annat man kan behöva ha i en ledare vid workshop. Det visade sig senare att Stina även skulle gråta och svära som workshopsledare, återkommer till varför.

Eftersom det var hela nio grupper så fick vi också erkänna vår otillräcklighet och också uppmana pedagogerna att stå med ett ben som pedagog, i dennes utmaningar med tanken om undervisning som fokus och ett som utforskare av naturvetenskap samt att tillsammans ställa frågor, utmana varandra, leka och busa. Eftersom alla pedagoger på vår enhet har varsin IPad och alla storarbetslag fått varsin wi-fi-puck så låg fokus på saker man kunde göra med dessa plus projektion.

Våra stationer var:

-Vattnets rörelse och ljud tillsammans med stillbilder och rörliga bilder i slowmotion och uppsnabbat (funktioner i Ipads kamera)

-Sand och magnetism tillsammans med wi-fi-puck och foto/film

-Kappilärkraft tillsammans med wi-fi-puck och foto/film.

-Flyta/sjunka med foto/film.

-Ljusets förflyttning med foto/film.

-Berättande-gestaltande (Micro/Macro) med hjälp av projektor, webbkamera och dator.

-Utforskande av kroppar i rörelse med hjälp av webcam toy.

-Ljud (vibrationer, klang) med garageband och film.

-Förstoring/förvandling, utforska vardagliga saker med hjälp av wi-fi-puck.

Pedagogerna fick 60min på sig att utforska och sedan en paus för att vidare fortsätta med att reflektera i 60min över dokumentationen och diskutera betydelsen av liknande utforskanden med barnen. Under dessa 60min fick de också lov att göra en trailer i IMovie över sitt arbete. Sådan var uppgiften för förmiddagen.

Förra studiedagen jag höll i så gjorde vi två stationer där alla fick prova båda. Denna gången valde vi istället att låta pedagogerna fördjupa sitt arbete i en station. Vi uppmuntrade pedagogerna att dela sig och inte gå med sina närmsta kollegor eftersom de då kunde få minst tre olika erfarenheter med sig tillbaka till arbetslaget.

Det är alltid en chansning att jobba i workshop. Det handlar om att lita på deltagarnas deltagande, att acceptera deras tolkning av uppgiften och att lita till deras eget meningsskapande. Man önskar ju såklart att deltagarna ska gå igång på det man förberett och att man ska ha kunnat ingjuta det mod som krävs för att våga kasta sig ut före de börjar men man kan aldrig veta att det kommer hända. Vi uppmuntrade våra kollegor att leka och ha roligt, att inte fastna i vad som kunde vara ”rätt sätt” att göra utan våga ta sig an materialet och miljön med ett öppet sinne.

Så! Iväg for de för att möta materialen och miljöerna och ta itu med sin produktiva fråga (Cecilia Caiman). Det var då de började bete sig som barnungar. I alla fall sådana barnungar som jag känner och som vi har i våra förskolor. De dök med hull och hår ner i uppgiften. De lekte, laborerade, provade på alla möjliga och tillsynes omöjliga sätt, hittade nya idéer och möjligheter, gapskrattade, tänkte så det knakade, stannade upp, rusade på, hade tusen frågor….De upptäckte saker de inte sett förut (det var ungefär här Stina grät och svor när gruppen som arbetade med sand och magnetism visade hur de med hjälp av en magnet under en bricka full med sand hade fått tag på en stor klump med järnflis som åkte runt i sanden som en stor sandorm). Alla blev förundrade och överraskade och med hjälp av wi-fi-pucken kunde de också se järnflisen dansa över brickan som små figurer på rad.

Jag fick förundras över reflekterande ljusspel som glimmade som en hel galax i det mörka rummet, över slowmotionfilmning av vatten som rinner, bubblar och rör sig och hur olika varmt och kallt vatten låter när man häller upp det, bygget av en för vattenbaljan-alldeles för stor båt-alla gapskratt och lösningen med att helt enkelt leta upp en större balja, maskars rörliga matsmältningssystem, en melodi framförd på glas, en hel saga skapad med micro/macro-hjälp, nya byggen av människokroppar (bla den åttaarmade pedagogen/supervikarien) och hur man kan pussa sig själv på munnen, samt skörheten i färgdroppar som letar sig in i olika material med hjälp av kappilärkraft. Vilken förmiddag vi hade tillsammans och vilken kraft det finns i alla människor på vår enhet! Heja oss!!


4 svar till ”Pedagogerna betedde sig som barnungar!”

 1. Elin Vinaja profilbild
  Elin Vinaja

  Nu kan jag stoltsera med att min rumpa har varit med på kullerbyttan blogg 😂
  Tack för en givande studiedag!

  Gilla

  1. Linda Linder profilbild

   😂😂😂😘😘😘Såg inte ens det! Jag tycker väl mest man ser dig krypa nu när jag tittar närmre…Vill du att jag tar bort bilden så gör jag självklart det! Tack själv fina!!

   Gilla

 2. Ulrika profilbild
  Ulrika

  Hej, jag undrar vilken Webcam toy du menar? Jag hittar inte den när jag söker på Appstore? Med vänlig hälsning Ulrika

  Gilla

  1. Linda Linder profilbild

   Det är inte en app utan en hemsida! Googla 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: