Nya vägar, mer tillsammans

Jag har länge känt att jag behöver hitta nya vägar i att dela och koppla samman mig med alla er som läser och tänker tillsammans med mig. Som ni har märkt så har bloggandet på Kullerbyttan minskat och minskat och jag har inte samma inspiration till att skriva på detta sätt mer. Jag har även funderat mycket på föreläsandet och på nya bättre sätt att komma närmare dem jag kopplar ihop mig med och kunna arbeta mer långsamt i längre processer. Jag gillar inte att resa runt även om jag gillat att träffa er.

Resandet har gett mig möjlighet att få möta er alla, ansikte mot ansikte och även få hålla i några av er som länge har följt mig och delat era tankar med mig. Det har varit väldigt fint.

Det har också varit fint att möta så många olika sammanhang och prata med rektorer och pedagoger om de saker som vi alla kämpar med att försöka förstå. Det har gett mig både hopp och förtvivlan och det har varit väldigt lärorikt.

I mitt arbete som ateljerista på Tredje Rummet i nära samarbete med Floda förskolor och vidare nu med Lerums kommuns förskolor har jag full agenda. Där händer också så mycket spännande och för mig och oss, nya saker. Vi bryter ny mark i tankar om utbildning, hur dessa tar form och i samarbeten och som Hege Hansson (Att ge FORM åt förskolans innehåll, Lärarförlaget 2018) så fint uttrycker det ”möjliga möjligheter”. Vi går utanför våra ramar och boxar och allt vad vi kan ha varit i.

Det är oerhört utvecklande och inspirerande och i mina kollegors närvaro blir jag så mycket mer än jag någonsin kunnat ana att jag skulle bli.

Det finns så mycket i det vi tillsammans gör som jag skulle vilja dela med er men jag har inte kunnat se på det tillräckligt mycket utifrån än för att formulera vad som är de stöttande strukturer som vi byggt, men jag tror att det börjar bli dags att dela, men inte på de vanliga sätten.

Under denna vår har världen varit upp och ner. Saker och ting har verkligen fått perspektiv. För många av oss (inte för vår personal inom vård och omsorg som har gjort en beundransvärd insats för att hjälpa oss alla, alla dagar i veckan, dygnet runt) har livet annars varit väldigt mycket lugnare. Vi har inte kunnat fara omkring, gruppaktiviteter har ställts in och alla som farit på turneringar med sina barn varje helg har plötsligt haft tid hemma tillsammans. För min del har tempot varit väldigt mycket lugnare än vanligt. Jag och min man har delat på föräldraledigheten för vårt yngsta barn och har därför arbetar 50% var hela våren. Det var planerat sen tidigare men tycktes passa alldeles speciellt bra just nu i den osäkra tid vi alla tvingats leva i.

I förskolan har vi levt ganska som vanligt fast med den skillnaden att både barn och personal som varit på förskolan har varit mycket friskare. Ingen snuvig näsa så långt ögat räcker. Tempot har också varit ett annat. Vi har funderat på vad vi verkligen behöver göra, på allt vi gör och varför vi gör det på sätt som vi inte brukar. En annan sak som också har varit påtaglig är hur mycket vi har vistats ute. ute har blivit det nya inne och vi har på gårdarna och i skogen fått andra perspektiv med naturen närmre.

För min egen del har jag arbetat nästan all tid ute fast bara med vuxna. Jag har nästan uteslutande arbetat i workshop i skogen tillsammans med pedagoger som har jobbat med sin estetik och med skogen som plats och träden som medarbetare. Det har gjort något stort med mig. Jag har landat in som delvis en annan människa. Tänk vad lite skog kan göra va? Det känns som jag har hittat hem inom mig själv, i pedagogiken, som ateljerista och som en kollega till dig som förhoppningsvis kan skapa nya band mellan oss som kan växa sig starka och som kan koppla oss samman på sätt vi idag inte än kan ana. Jag väljer att tro det. Jag vet att det kommer bli så. Nu hoppas jag bara att du följer med.

Till att börja med kommer jag gå över på Instagram. Bloggen kommer givetvis att finnas kvar och säkert återvänder jag hit när jag behöver skriva längre texter. Men vidare så kommer jag dela det mesta i Instagram Story som är den där lilla ringen med mitt ansikte på som ligger högst upp i ditt flöde (när du tycker på huset längst ner till vänster i appen) eller som kommer upp om du går in på min Instagram-profil och trycker på min bild. De flesta av er har säkert använt detta tusentals gånger och känner till hur det fungerar men för er som inte gör det så berättar jag (jag har nämligen fått frågor). Om du inte hittar dit eller inte får det att funka så hör av dig till mig på Facebooksidan (som också kommer finnas kvar) eller via mail. I stories kommer jag dela tankar på olika teman. Till en början kommer det vara utdrag ur bloggtexter, små saker jag tänker just nu, omröstningar när jag är nyfiken på hur ni känner/tänker/gör och möjlighet för er att ställa frågor till mig.

Sen kommer det ju andra roliga grejer. Jag har bestämt att Live-sända med en provbörjan i sommar. Jag vet inte hur ofta det kommer bli, om vad eller när men det återstår att se. Det är inget uppstyltat utan bara jag rätt in i kameran och ut till dig om du är där. Då kan du fråga mig om saker som jag svarar på i realtid eller ger dig en fråga tillbaka (du vet sån kan jag gärna vara…ha ha ha) Allt som ligger på Story försvinner inom 24h men jag sparar valda delar i Höjdpunkter i olika teman som #växasompedagog #LindaLIVE eller #estetikfördig (runda cirklar/bilder i min Insta-profil som du kan trycka på). Där kan du läsa om och om igen, visa andra och så vidare…

Vem vet, kanske gör jag en live-workshop, bjuder in nån trevlig människa som jag gillar för att samtala lite med, eller kanske det är DU som pratar med mig Live nån dag framöver. Vad tror du, hänger du på?

Uncategorized

6 kommentarer Lämna en kommentar

 1. Det här blir nytt, spännande och utvecklande! Det är där det händer i mötet mellan små och stora människor på nya sätt. Håller så mycket med dig i det du skriver om skogen, den ger svar på många frågor och får mig som ateljérista att tänka nytt!

  Gilla

 2. Spännande Linda. Jag följer med! Nu är jag snart färdig ateljerista och jag behöver alla andra och dig SÅ mycket framöver, för att klara och driva och våga…huvudet är fullt av både frågor och svar, och jag ser fram emot fortsättningen!

  Gilla

 3. Yes,jag hänger på💜
  Alltid så inspirerande och utvecklande att låta tankar och reflektioner snurra och blandas med andras😃Speciellt nu, med nytt för mig, arbetslag och min nya roll som förskollärare.Visserligen har jag ju arbetat länge, som stolt barnskötare i många år men det är ändå ett annat uppdrag.
  Även efter utbildningen har jag ett sug av att ”marinera” mig i pedagogiska diskussioner😃

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: