Betydelse av miljö

Birigtta Kennedy, pedagogista vid Trollets förskola i kalmar, skriver i ett förord till temasamlingen Förskolans pedagogiska rum om ytterligheterna i den pedagogiska miljön. Hon beskriver miljön på förskolan där hon arbetade 1985 och senare miljön på en förskola där hon arbetade 2004.
Ur boken :

Det första rummet på avdelningen är köket, där står ett stort bord omringat av stolar, i ett hörn finns en hylla med spel och pussel. Ett litet lågt bord och några stolar tillsammans med en dockspis bildar en dockvrå. I det stora lekrummet står två stora soffor och ett soffbord, en hylla med bilderböcker, en stor tom yta för samlingar, lek- och rörelsestunder och en låda med lego. Det finns också ett litet målarrum, där materialet finns i skåp i vuxenhöjd och längst in på avdelningen finns ett litet vilorum med en soffa och kuddar.

Birgitta beskriver ett rum som är gjort för vuxna. Alla initiativ måste tas av vuxna. På förskolan där jag arbetar är miljön gjord för barn. Vi arbetar med en grupp fyraåringar.

ATELJEN
På avdelningen där jag arbetar finns ett stort rum med ett stort runt bord i barnens höjd med tillhörande stolar. Vid sidan om bordet finns ett (bygg)bord med olika pennor, tusch i olika tjocklek, kritor, färgpennor, blyerts, klippta och rivna papper i olika kvalitet, tejp, klister, paljetter, band av olika slag. På andra sidan bordet finns ett (bygg)bord till där det finns pärlor i olika burkar, tråd, gummiband, ussel och spel. Bakom bordet finns en vägg som är täckt med byggplast. Där står färgflaskor med färdig temprafärg i samt penslar, muggar och skrapor. Det finns också papper på en ställning på andra sidan samt temprablock och vattensprutor. Allt redo för att barnen skall kunna använda det när de vill. Det finns även fyra byttor med papp, silkespapper, creppapper och färgat papper.

VID MATTAN
På andra sidan rummet finns en stor matta och en hörn med madrasser och kuddar för läsning eller konstruktion, böcker står i fönstret och i en stor back vid madrasserna, här finns också massagebollar. Datorn har en central plats liksom cd-spelaren som står under. En stor spegel sitter på väggen också så man kan se sina ”dansmoves” om man vill. Det finns ett lågt byggbord med smålego sorterat i tre olika färger, vitt, blått och svart. På byggbordet finns speglar där barnen kan spara sina byggen.
BYGGEN
Ett mindre rum fungerar som bygg. Där finns stora kartonger, byggklossar i trä, konservburkar, brios röda byggklossar i kartong, pappstrutar(ca25cm cm höga), pappspolar (15cm höga), toarullar, plastmaterial och en ljusslinga samt små djur i plast.
HEMMA/JOBBMILJÖ
I andra rummet finns en hemma/jobbmiljö. Där finns en säng (madrass på golvet) med täcken och kuddar, tomma matförpackningar, porslinstallrikar, bunkar, vispar,glas, bestick, mått m.m Ett litet bord med två runda spisplattor påklistrade, kastruller, en liten stekpanna, ett tagentbord, en gammal dataskärm, en liten fotölj och utklädningskläder. Där finns också en låg lång hylla som delar rummet ( ca40cm hög) och en gammal tv-bänk från Ikea med hjul på som används till skrivbord eller matbord. På väggarna hänger konstbilder av Gaudi.

VATTEN
I våtutrymmet finns ett stort kar på hjul. Där finns tillgång till sten, kork, genomskinliga petflaskor i olika storlekar, genomskinliga plastbyttor, sugrör. Tanken är att vi ska tillföra trattar, slangar och mätrör. Det finns också såpa så man kan göra bubblor.

HALLEN
I hallen finns ett bygggbord med duplo och nopper.

Så är det hos oss 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: