skapa fantasifull miljö med tyg

Idag var det studiedag. Vi började det hela med en inspirerande föreläsning från universitet om Regnbågen. Vad bra det var och vad nyfiken man blir på att veta mer! Kursen ingår i en 7,5 poängskurs som heter Fysik i vardagen. Förhoppningsvis kan föreläsningarna fortsätta och vi kan ta poängen 🙂

Efter föreläsningen samlades några av oss för att skriva ner frågor inför studiebesöket på Trollet i Kalmar som vi gör fre-lörd denna veckan. Vi ska särskilt titta på utemiljö för att utmana barnen på vår gård. Många frågor kring organsiation lyftes. Vad innebär det för er som pedagoger att arbeta på en gård med ”stationstänk”? Hur organiserar man pedagogerna ute? Vad har ni för tänk om vad ni vill erbjuda ute och varför ? Hur började ni? Vad för material kan ni rekomendera ? Det ska bli så spännande !!

Efter lunch fick vi tid för arbetslagen och jag och min ena kollega (den andra jobbade med PIM) samt min lärartudent blev kreativa. Vi har tänkt förändra ett av rummen på vår avdelning. Hemmaleken har haft sin plats där men vi har märk det senaste att barnen inte längre hanterar materialet på det sätt som är tänkt och de kastar mest omkring sakerna. Vi tolkar det som att barnen tröttnat och behöver andra utmaningar. Vi har sett att de lekt mycket rollek där de tagit roller som katter, princessor, dinosaurier, starwarsgubbar m.m. och vi tänkte utifrån det skapa ett rum för dramalek. Efter lite gemensamt spån och let i tygförrådet så blev det ett rum bonat i tyg som vi draperat på olika sätt för att skapa olika miljöer.

Första tanken var en skog/djungel/utemiljö på ena väggen och ena hörnet. Den blev till med hjälp av ett grönt genomskinligt tyg med guldstjärnor på. Ovanpå det satte vi remsor av grönt tyg , ett matt och ett glittrigt. Det blev en härlig skog som tonade upp sig. Ovanför hängde vi ett hönsnät från taket med tygstrimmor i som hängde ner och bildade ett skogstak.

Brevid skogen blev en blå bänk draperad med blått tyg i olika nyanser. Det blev en bäck. Ovanför hängde vi en stjärnhimmel. Min kollega tog fram symaskinen och sydde en uppsjö av olika fiskar och fantsidjur som fick bo i havet.

Brevid havet ställde vi en skärm och på baksidan mot väggen blev det stora svarta berg som tonade upp sig. En grotta gjordes genom att ett skåp blev av med sina dörrar och hyllor och fick lite sametsrött tyg inuti sig som man kan sitta på. Utanför blev det ett rött draperi och ovanför hängde vi en drake som vaktade.

En hörna i rummet fick bli en kostymförråd för alla utklädningskläder och hattar- djuröron och annat. Där lade vi en låg hylla också som har en massa fack att stoppa småsaker i. Imorgon ska jag ta med en spegel som kan ställas i hörnet. Ska ställa dit lite skor också.

Slutligen byggde min klippa till lärarstudent ett torn på ett långsmalt förnster med tegelstenar som hon klippte ut i papper och målade. Hon gjorde ett litet fönster mitt i tornet och statte en liten gardin där. Tornets tak blev en glittrig girlang. Framför fick en liten fotölj som klätts in med röd sammet och rött genomskinligt tyg tjäna som kungatronen 🙂

Min kollega sydde även påsar som ska fyllas med olika typer av material. Vi har några krogar också. De ska ha teman och kan fyllas med t.ex. handdockor, havsdjur, dinosaurier, dockor och matlganingsgrejer m.m.

Herrejösses…synd att jag är sen imorgon, börjar 8.30. Hade gärna velat se de första barnens reaktioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: