Tänker på torget

Tillbaka på jobbet igår med mycket tankar i huvudet och känslor i kroppen. Efter ett varmt mottagande av barn och kollegor satte kuggarna igång i huvudet och torget, som tyvärr inte fungerat så bra när jag varit borta, fick nya tankar. Skissade upp en plan för de olika stationerna och började skapa ytorna. Fick hjälp av barnen att flytta och bära, vilket de gjorde med stor entusiasm 🙂 De damsög även med stor frenesi och sa ofta hur ANNORLUNDA det blev på torget nu 🙂

Slängde ut hemleken från torget efter att ha pratat med kollegorna. Hemleken finns på gården och vi har sett att barnen tycker att det är mycket roligare att ”laga mat” med grus, sten, gräs, gegga än att lossaslaga inne. Kollegorna vittnade om att barnen inte brytt sig om hemmaleken särskilt mycket det senaste. Jag sparade utklädningskläderna och har nu gjort en musik/drama/dans/samlingsplats i mitten på torget.

Platsen utanför de yngstas dörr ut till torget ska bli en sinnesplats. Ett stort ljusbord är påväg, en spegeltriangel finns där redan och en zinkabalja med sand ska på plats. Eftersom vi saknar grejer till en fullt funktionell miljö har jag gjort en småbygg med dinosaurier där sålänge.

Storbyggen finns utanför 3 och 4 åringarnas dörrar och där fick också OH-apparaten står. Ska undersöka det lite vidare idag när jag dukar upp torget på morgonen, hur kan man leka med ljuset och vad kan OH:n bidra med.

Något som jag saknat på torget är små mötesplatser för bara två barn. Igår gjorde vi två sådanan. En liten bygg med svart/vitt smålego och flyttbara små runda speglar, samt en kabelrulle med möjlighet att sy. Min kollega har gjort en kabeltunna med naturmaterial och svenska skogsdjur sedan innan. Idag ska jag sätta igång väven som också den legat i träda :/ Ska ta med barnen och fixa tygremsor, band m.m. Vill hitta fler sådana små platser 🙂 Dessa gör torget levande!

Ska göra borden utanför 4- och 5åringarnans dörrar till en verkstad. Idag blir det ett bord med skapande av pärlor. Ska också fylla på ull, tyg och garn i hyllan.

En grej som jag måste titta närmare på också är dokumentationen.

Oj och pust…jag har att göra jag 😉

4 kommentarer på “Tänker på torget

Add yours

  1. Det låter som en mycket spännande start för dig. Roligt är det också att ha möjlighet att utveckla egna tankar i praktiken och inte komma in/tillbaka till en inramad miljö(så här har vi gjort och så forsätter vi göra).
    Sen tycker jag att det är mycket intressant att tänka på hur vi pedagogiskt dukar fram olika material och miljöer och förväntar vi oss att barnen skall arbeta med det. Och delvis barnen följer vuxnas tankar, men rätt som oftast hittar de på egna användarområde eller markera tydligt ointresse. Och inte i alla tider är lätt att dra gränsen om det är barnens eller vuxnas intresse som spelar roll i miljön utformning.

    Gilla

  2. Hanna : Vad roligt att du blir glad 🙂 Jo bilder kan komma om ett tag 🙂 Håll utkik!

    Sspirit: Det är mycket spännande det du tar upp, är miljön på vuxna eller barnens vilkor och önskemål? Grunden till en bra miljö, tycker jag, kommer från observation av barnen, vad behöver de, vad kan man utmana dem med? Estetiken är väldigt viktigt, det ska vara vackert, inbjudande, spännande….sen är det så att miljö omformas och det händer saker när barnen agerar i den, det är alltid lika spännande!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: