Att kliva ut och se möjligheterna

Jag trillade runt på bloggarna som jag läser och hittade ett inlägg som Anne-Marie Körling skrivit för ett tag sen ”Satsa på den inre kraften” . Mycket viktiga saker skriver hon där men jag fastnade särskilt för ett par meningar;

”Skolan är inte i produktion utan i process. Skolan är inte form utan innehåll.”

Detta är den typ av skola vi vill ha. En skola där eleverna processar och skapar mening istället för att producera löpmeter med stencilarbete, upprepningar eller påhittade situationer i läroböcker. En skola som ligger nära samhället och knyter an till det i innehåll och mening. En skola som gör våra elever nyfikna på omvärlden och ivriga att ta den i besittning. En skola som låter eleverna se möjligheter, inte omöjligheter. En skola som bygger elevers självkänsla. (och blanda inte ihop detta med självförtroende)

En skola som den behöver inte betyg, läxor, kontroll – den skolan talar med sina elever, känner sina elever och eleverna känner skolan och vet vad den står för, vad den vill och vad den kan erbjuda.

MEN som Anders Erenius skrev…. ”Skola i förändring kräver kompetenta lärare”

Jag tror att det jag är det jag är ute efter just nu och som jag tänker mycket på; aktiva, ansvarstagande lärare som har viljan att göra världens bästa skola för våra elever oavsett om de är 4 eller 17 år. Lärare som förstår vikten av sitt uppdrag, hela tiden, varje dag! Lärare som kliver ut i ljuset och känner kraften och hittar möjligheterna, som ger stöd åt varandra och påminner varandra om uppdraget och det fina i att det är just vi tillsammans som får utföra det. Lärare som ser varandras kompenteser och påminner varandra om dem, som diskuterar ivrigt med sin kollega och vänder upp och ner på varandras argument för att hitta nya vägar. Lärare som vågar utmana sig själva och ta nya steg på outforskad mark tillsammans med elever och kollegor.

Världens bästa elever, världens bästa lärare och världens bästa skola…inom räckhåll!

2 kommentarer på “Att kliva ut och se möjligheterna

Add yours

 1. I love it!

  Din blogg. Än så länge tycker jag att du är unik(i förskolans värld) med den typen av information som du förmedlar här. Roligt, spännande, utmanande, reflekterande. Precis i min smak. Sociala medier är långt ifrån att vara ett het ämne i förskolans värld. Vad kan man dra för slutsatser om vad är det för intresse som rör förskolan om man läser en hel del bloggar som har anknytning till den?!

  Sen tycker jag mycket om när du tar upp i diskussionen just ämne som UTBILDNING och LÄRANDE, utan att särskilja i VI och DEM( förskolan vs. skolan) som det är vanligt.

  Lärandet och läraryrket hör ihop, oavsett till vilken åldern är den riktad. Och kloka är dina tankar om det.

  Jag läser om och njuter.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: