"Nu bestämmer JAG"

Vi har på förskolan och i stadsdelen ett samarbete med förskolor i Italien som pågått sen 80-talet. Utbytet med italienarna gör att vil alla, bådet intalienare och svenskar, ser vår verksmahet i ett annat ljus. Kulturskillander görs tydliga och vi ser vad som är en del av kulturen i det vi gör. Under en föresläsning (tror minsann att det var den första jag var med på efter jag startat på förskolan) pratade vi om kmkonflikthantering barn imellan. Jag kom så väl ihåg att vi fick höra att det kanske kunde vara så att vi bryter barnen för fort i deras konflikter och ger dem en ”vuxenlösning” istället för att vänta ut och finnas brevid och låta dem hitta en egen lösning.

Igår var jag med om precis en sådan situation. Det handlade om turtagning och rättvisa och de fyra barnen argumenterade SÅ väl för sin sak och för varandra. De kom ändå ingen vart eftersom de tyckte olika och hade olika personliga intressen för problemet ifråga. Efteren stund bryter ett av barnen diskussionen med att säga –Nu bestämmer JAG, vi olar! och så börjar barnet räkna ole-dole-doff. Alla de andra godtog detta och beslutet som blev var alla nöjda med, de fortsatte sitt arbete.

3 kommentarer på “"Nu bestämmer JAG"

Add yours

 1. Din rubrik fick mig att tänka på en underbar serie som UR gjort som heter Vem bestämmer som riktar sig till barn från förskoleklass upp till skolan. Jag har dock använt den med mina 5-åringar på förskolan och den funkar suveränt.

  Det är ca 8 minuter långa program som problematiserar det där med att bestämma utifrån olika aspekter (mest pengar bestämmer, den med snopp, diktatur osv)

  Finns gratis på UR hemsida under funktionen play en tid framöver.

  Vi har använt programmet som inspiration till samtal kring vårt arbete med demokrati.

  Malin i Eskilstuna

  Gilla

 2. Åh, vad det glädjer mig att se och höra både er Linda och Malin att det finns ställe där man funderar och tar tillvara de informationen som man får på olika sätt:kurser, föreläsningar, böcker, sociala medier, forum,o.s.v. Jag har djup troende att detta och systematiskt ombyte av tankar kan ge innehåll till vårt jobb och liv. Och titta i barnens ögon – där ser vi svaret på vad och hur vi gör.

  Varma önskningar om styrka och mod till Er!

  Gilla

 3. Tack för tipset Malin! Ska kasta mig över detta och se vad vi kan göra av det 🙂 Det låter väldigt spännande!

  Vad viktigt det är att fundera över verksamheten dagligen och hela tiden klura tillsammans på det man gör…tack för att ni finns här för mig!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: