Att veta vad man väljer

Jag funderar mycket på vad vi erbjuder på förskolan. Jag och en kollega pratade om detta idag. Det finns mycket åsikter om hur och vad som ska finnas på en förskola och vad barnen ska ha tillgång till.

Jag vill gärna tänka på att förskolan skall kompletera hemmet och att barnen därför ska kunna ha möjlighet att utforska och undersöka andra miljöer och få andra möjligheter än de har hemma. Detta kan göra att jag kan tycka att t.ex. spel och pussel inte hör hemma på förskolan. Förskolan har med sin miljö all möjlighet att erbjuda barnen upplevelser som de inte kan få hemma.

Tydligt är detta just nu hos de yngsta. Jag hade med mig min lille pojk som är tio månader in på yngstabarnsavdelningen för någon vecka sen. Han kröp omkring i en spegeltriangel, kröp på spegelpapper i ljuset av en OH. Han var i ett rum med fågelsång och ljusupplevelser, han var i en svart/vit gömma där han kunde krypa in bakom en gardin. Han fick uppleva ljus, form, färg, struktur som var olika det han har hemma. Så tycker jag vi ska tänka på förskolan. Förskolan skall vara ett komplement åt hemmet. Vad har vi att erbjuda som inte hemmet har? Hur kan vi nyttja pedagogernas kompetenser att skapa spännande miljöer för barnen att utforska?

Argumenten mot detta kan då vara att barnen väljer att leka vissa lekar. Min kollega sa idag ” Det är klart, det beror ju på vad de FÅR för val, säger du till barnen – vill du ha detta ekologiska äpple eller vill du ha godis?Tja vad väljer barnen? ” De vuxna ger hela tiden möjligheter till barnen och det är de vuxna som ska ta ansvar för innehållet i verksamheten,  vet barnen vad valet innebär? Där har hon fullkommligt rätt.

Mer om detta senare…..

2 kommentarer på “Att veta vad man väljer

Add yours

  1. Jag blir så glad när jag hör hur du tänker. Jag har precis haft denna tanke och försökt att prata med mina kollegor om vad som ska finnas på vår förskola. Jag vill t ex ha mer undersökande material medan några vill ha traditionella leksaker, pussel och spel. Jag håller med om att förskolan ska vara ett komplement till barnens hem. Vi påbörjade ett lite projekt hos oss där vi ska förändra gården. Vi kontaterade att vi hade några ”lekstationer” som behövdes tas bort. Då är min tanke att man inte behöver plocka dit något nytt utan se i stället vad som händer med barnen och lekarna. Sedan vill jag så gärna ha med barnen i försändringen. Det är ju de som ska använda gården. Tack för din inspiration!

    Gilla

  2. Vad glad jag blir när jag läser det du skrivit. Stå på dig och våga utmana dina kollegor kring hur de tänker! Viktigt att ta med barnen, de har många svar på frågor som vi inte kan lura ut! Som du säger, låt saker ta tid och vänta och se vad som händer. Det viktigaste är att vara nära barnen för att kunna höra deras tankar och på så sätt kunna plocka trådar att knyta ihop!
    Lycka till och hör gärna av dig igen!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: