Materialinspiration

Här kommer lite inspirationsbilder från femåringarnas miljöer. Allteftersom barnen blir äldre blir miljöerna rikare på material eftersom deras komptens att hantera stationerna växer och de behöver fler utmaningar.

2 kommentarer på “Materialinspiration

Add yours

 1. Jag går en kurs som heter forskande barn och medforskande pedagoger och har blivit sugen på att förändra miljön på min avdelning. Vill ha ett byggrum…. men min kollega tror att barnen (1 och 2-åringar) kommer att springa runt med alla klossar och annat över hela avdelningen och att det kommer att bli ett fasligt plockande av grejer. Men visst kan man få barnen till att använda materialet bara i det rummet, eller????? Hur gör ni???? Är våra barn för små???
  britt-marie.ekeberg@jonkoping.se

  Gilla

 2. Nej! Era barn är inte för små! Det handlar om att välja material utifrån ålder. Våra ettåringar har t.ex. större skumplastbitar, snäckor, stenar, koner i papp blandat med duplo…jag kan ta bilder från deras material om ni vill ha inspiration. Prova med ett fåtal nya material först och bygg sen på när ni ser hur barnen hanterar dem.

  Jättebra att ha ett rum där ni kan göra en bygg. Tänk på att kanske ha några nivåer som är spänannde för barnen att sitta, bygga eller klättra över. Såga av ben på bord som har den yta ni önskar, eller gör som vi gjort ta gamla jalusiskåp och tippa dem 🙂 Annat man kan tänka på är färger, att material ni har ”går ihop”, olika struktur, tyngd, ljus och reflektion (speglar) är också viktigt 🙂

  Viktigt är att vara överrens i arbetslaget om var materialet ska vara. Ha en vuxen nära barnen när de utforskar det nya materialet och var bestämd (sitt i dörren till rummet) och berätta för barnen att materialet stannar där, de lär sig fort! MEN med detta sätt att jobbba kommer en anna typ av pedagogroll, en som är aktiv och nära barnen…
  Vad spännande det lät med kursen och vad roligt att du har fått nya tankar och känner dig inspirerard! Skriv gärna till mig och berätta hur det går. Jag kan skiva ett blogginlägg om hur vi tänker kring och arbetar med miljö för de yngsta (eller för alla egentligen).

  Lycka till!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: