Möte med förskoleklassen

I fredags var jag på möte med pedagogerna från förskoleklasserna som våra barn ska vandra vidare i till hösten. Vi slits mellan två världar som på ytan inte ser ut att ha så mycket gemensamt. I förskolan får vi höra att i förskoleklassen måste barnen lära sig att bli som lärarna i skolan vill ha dem. Pedagogerna i förskoleklassen vill arbetar som vi gör i förskolan men upplever att det inte går. I skolan känner man sig tyngda av all måluppfyllelse. Hur ska barnen få ett livslångt lärande?

Jag har några förslag. För det första att faktiskt se på det vi gör och inte vara rädda för att vi inte gör tillräckligt. Måluppfyllelserna verkar många och tunga men hur har det sett ut, vad har vi gjort förut? Är det inte så att Björklund har skrivit ner det vi alla redan gör?  Han har väl inte hittat på nya grejer som barnen ska lära? Våga vara modiga och se allt det som barnen utvecklar, prövar, utforskar och tar reda på.

Använd miljön som är källa till lärande och låt barnen utmanas i den. Skapa en kreativ miljö med många möjligheter att utforska. Låt en mångfald av material erbjuda barnen att tänka och uttrycka sig på många olika sätt. Som pedagog är det ett måste att veta vad materialet ger och hur det kan interagera med barnet/eleven. Som lärare får man ofta känslan av att man inte räcker till. Låt miljön vara där när du inte kan. Låt miljön skapa förutsättningar för möten mellan barnen och materialet.

Låt barnens intresse styra och lita på innehållet. Vi som vet hur barns ögon glittrar när de prövar sina hypoteser och hittar nya vägar vi vet att lärande sker hela tiden och inte bara vid skolbänken (NEJ Björklund, lärandet börjar INTE i klassrummet utan låååångt tidigare). Vi vet att barnens intresse måste ligga till grund för ett kvalitativt lärande.

Tänk om vi vågar! Tänk om vi faktiskt ser vad vi kan! Tänk OM!

3 kommentarer på “Möte med förskoleklassen

Add yours

 1. Dina rader är musik för mina öron. Det är så mycket som handlar om att Tänka Om. Där sker utvecklingen.

  Just nu tänker jag om mitt arbete helt och hållet. Jag fick precis besked att jag har kommit in på förskollärare utbildning – just nu är jag mycket glad och hoppfull.

  Gilla

 2. Tack! Vi inspirerar varandra och utmanar varandras tankar 🙂 Det är värdefullt!

  Grattis vad roligt med utbildningen!! Vad härligt med utveckling! Nu blir jag så nyfiken på den resa du ska inleda, berätta för mig om den!

  Gilla

 3. Jag tackar så mycket för dina generösa gensvar.

  Du kommer säkert att höra mera av mig :).

  Ha en mycket fridfull helg och fin Luciafirande!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: