Saker som gör livet lite lättare en torsdagskväll

Nya nummret av Reggio Emilia Institutets underbart inspirerande och hoppingivande tidning Modern Barndom landade i min brevlåda idag. Jag läser och förundras!! Särskilt spännande ska det bli att ta del av Loris Malaguzzis första föreläsning som han höll för svenska pedagoger i Reggio Emilia 1987. Den har översatts och publiceras nu i Modern Barndom.
Mitt öga faller också på artikeln Lyssna in miljön där Maria Herngren har tagit del av Simon Göthsons studie av förskolemiljöer i Norrmalm.

Glad blev jag när jag läste intervjun i Lärarnas Tidning med Anders Schleicher, som är chef på analysenheten på OECD:s utbildningsavdelning . Han hade nyss deltagit i The International summit on the teacher profession i New York. Ett toppmöte om läraryrket med lärare, lärarorganisationer och myndigheter från 16 länder. När han fick frågan om varför man nu anser att ” det krävs en autonom lärarprofession som tar ansvar för att utvecklas och bidra till kunskapsbasen”  och han svarade,

För att det inte längre duger att fokusera på ett givet innehåll. Förr kunde läraren utgå ifrån att det som elever lärde sig i skolan, eller lärarstudenter i lärarutbildningen, skulle räcka en livstid. Men det som räknas idag är att lära sig lära, att tänka nytt och jobba kreativt.Det är mycket svårare- både att göra själv och att lära ut till andra.
Det kan man ju vara lite glad för :) Ha en go fredag!

4 kommentarer på “Saker som gör livet lite lättare en torsdagskväll

Add yours

  1. Jag har sparat tidningen och ska läsa den grundligt i helgen när vi åker till stugan. Ska bli så spännande att läsa hans första föreläsning. På måndag ska jag till högskolan igen och då har vi föreläsning med Harold Göthsson, det ska också bli spännande. Jag gillar verkligen mitt jobb och jag gillar att ta in nya saker hela tiden…. det är så spännande och jag kommer aldrig att sluta att förundras över barnens ständiga hunger på nya utmaningar och upptäckter.

    Gilla

  2. Harold Göthson var en besvikelse, hade väntat mej mycket mer. Han bara drog en massa om förskolans historia. Varför den blivit som den är idag. Det hade vi redan läst om innan. Hade sett fram emot att få lite mer Reggio-tänk och inspiration av honom. Annars är kursen jättebra som jag går på. Tyvärr är den snart slut, har eximination 25 maj.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: