Besviken på debatten

Igår debatterades det på DN:s hearing om skolan. Min önskan var att man skulle diskutera huret, HUR gör vi den svenska utbildningen värdefull för eleverna. Hur man skapar mening i skolan samt vilka kompetenser som ställs på eleverna i dagsen och framförallt morgondagens samhälle. Istället föll diskussionen platt i kommunaliseringens vara eller icke vara samt i hur viktighet skulle likställas med mycket pengar i plånboken.

Debatten har fortsatt på Twitter men där har den som jag skrev tidigare fått ett enligt mig felaktigt fokus. Man talar om vilka lärare som är de viktigaste och vilka som således skulle få mest betalt. En småaktig och hierarisk diskussion som sviker de som borde stå i fokus i utbildningen, eleverna.

Lärarna gör sig själva en otjänst om de låter diskussionen handla om pengar och makt. De visar då bara för samhället hur de bryr sig mest om sig själva. Läraren och eleven är lika viktiga i skolan, om den ena faller bort kan den andra inte heller existera. Lika viktiga är ämneskunskaper och didaktisk förmåga tillsammans. Om lärarens kärna, att skapa lärande situationer och att motivera och intressera eleven inte skulle vara betydelsefulla så skulle inte lärare behöva existera, då skulle experterna kunna ta över. För de finns alltid de som läst mer som vet mer som kan mer om ett ämne.

För att avsluta så säger jag att alla lärare i utbildningen är lika viktiga eftersom att kunskap bygger på kunskap och eleverna har erfarenhter och kunskaper med sig från alla stadier i utbildningen. Ingen skulle vid 15 års ålder kunna fördjupa sig i ämneskunskaper om inte en grund hade lagts tidigare. Ta den populära symbolen av en kunskapsstege (även om de som känner min ståndpunkt vet att jag inte ser på lärande som linjärt utan som rihizomatiskt ) så skull det vara omöjligt att klättra upp om inte de första pinnarna osv. satt där de skulle.

Så sluta nu att trampa ner varandra, att skylla varandra och att försöka visa vem som är bäst. Prata med varandra inom ämnena, över ämnena, över klassrummen, över stadiegränserna. Var nyfikna på varandra! Vi ska diskutera synen på kunskap, om hur vi bygger undervisning/lärande med våra elever oavsett ålder, om vad som är vårt uppdrag och visa upp det för alla som vill se.

Vi ska vara stolta över det vi gör och bjuda in och visa upp vår verksamhet. Då kommer andra också bli stolta över oss.

10 kommentarer på “Besviken på debatten

Add yours

 1. 🙂 Men Bertil, det visst du väl! Det är det jag har försökt säga, vi talar om samma saker. Läs nya nummret av Pedagogiska Magasinet, finns på Lärarnas Tidnings hemsida. Hela nummret är tillägnat ”den skicklige läraren” 🙂

  Gilla

 2. Jag håller med. Alla lärare behövs och jag är inte bekväm med den status vissa ämnen och åldrar ger på bekostnad av andra. Holism!

  Gilla

 3. Håller med dej, fokuset har blivit helt fel och handlar alldeles för mycket om pengar.
  Diskussionen blir helt ointressant och tråkig, man orkar inte ens engagera sig.

  Gilla

 4. SKLs stormtrupper gick ju ut för ett drygt år sedan och skrev ”Vi vill ha makt” och det är därmed tydligt visat att diskussionen om skolan handlar mycket om pengar och makt. Vi lärare låter oss bli överkörda av okunniga kommunbyråkrater som gått om oss i pengar och makt och i slutänden förlorar eleverna på det.

  Lärare ska blir mer kaxiga. Vi är värda både mer pengar och mer makt.

  Gilla

 5. Ja men det är klart vi är Bombadill men vi måste också vara smarta. När ”vem som helst” kan tycka om vårt yrke måste det ju vara ett bevis på att vi inte har synliggjört det vi gör och kan. När ”vem som helst” kan säga att lärarna inte gör sitt jobb för att mätningarna och betygen visar att eleverna inte klarar målen så måste vi visa varför det blivit så istället för att stångas inom de egna leden.

  Klart att lärare ska vara kaxiga, men vi ska vara det genom att visa upp och bjuda in i den verksamhet vi är stolta över och visa vad vi kan när vi får resurserna till att göra det.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: