De demokratiska processerna genomsyrar

I arbetet med årets Demokratiska utvärdering (vår kvalitetsredovisning) fick vi syn på många spännande saker. Under vår studiedag upptäckte vi många trådar som växt fram under året men som vi inte förrän nu kunnat se hur de hänger ihop.

Vi har under året ständigt kommit tillbaka till hur de demokratiska processerna bör genomsyra vårt arbete såväl för barnen som för pedagogerna. Mötena har varit centrala både för oss och för barnen. I vår strävan efter att hitta en mötesform som fungerar för oss har vi utarbetat strategier för hur vi önskar att det ska fungera. Vi har pratat mycketom hur olikheter kan bli ett värde och vad som krävs i form av tillit, lyssnande, inväntande. Vi har också diskuterat makt. Vem som äger makten, vad som krävs av oss som ledare för barngrupperna, hur vi fördelar makten, vad som skapar makt. Vi har vridit och vänt på reflektioner om hur vi tillåter olikheter, vilka normer vi har, hur man synliggör dessa och hur vi skapar en gemensam norm.

Varje måndag har vi haft kvällsmöte i en och en halv timme för att diskutera pedagogiskt innehåll, eller vi har i alla fall försökt att komma dit. Tiden har under större delen av året tagits upp av praktiska bestyr med organisationen i huset (vi har ju bara varit här ett år!!) Alla är eniga om att det inte borde vara så men här har vi befunnit oss. När vi ser tillbaka på det så förstår vi att vi måste gå igenom det vi har gått igenom för att hitta den plattsform som vi idag står på. Det måste gnisslas, tuggas, kräkas, skattas, busas, vänslas, för att gruppen ska nå dit den är idag. Alla måste hitta sina roller och vara nöjda med dem.

Det vi har sett är att det som hänt i pedagoggruppen har speglat det som hänt i barngrupperna. Vi har arbetat med samma saker, att få tillstånd mötet som demokratisk grogrund, en plats för delaktighet, lyssnande, olikheter och meningsfullhet.

På slutet av studiedagen bjöd jag upp mina kollegor i parken för att tillsammans göra lite dramaövningar. Vi hade roligt tillsammans men det var också en stund för synliggörande av den tillit vi hade eller inte hade till varandra. Under hösten har vi lovat varandra att göra plats för mer av kollegialt lärande. Vi ska dela med oss, få mer förståelse för varandra och bli rikare tillsammans. Ser fram emot detta!

2 kommentarer på “De demokratiska processerna genomsyrar

Add yours

  1. Tack Bertil, det värmer! Du har varit en stor del av det växandet då du återkommit och frågat och undrat och reflekterat tillsammans med mig. Jag är glad att vi ”lärt känna varandra” och dina tankar har berikat mig!
    Trevlig sommar till dig med, hoppas solen lyser och havet brusar!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: