Att hitta orden kring, betydelsen av, meningen i, lusten och tiden för pedagogisk dokumentation

Det finns inte ett sätt att utföra pedagogisk dokumentation. I detta fall som många andra så berikar olikheterna och olika pedagoger hittar olika metoder för att dokumentera, analysera, reflektera och förändra för att utmana i lärprocesserna.

Jag tänker att den pedagogiska dokumentationen kan synliggöra lärprocesserna hos barnen (och lärarna) samt att den kan påverka lärandets hos båda. För både barn och pedagoger blir dokumentationen ett verktyg för att få möjlighet att reflektera över sina egna eller andras lärprocesser.

När lärarna arbetar med pedagogisk dokumentation för att utveckla arbetet som sker i barngruppen behöver observationen (bilder, anteckningar, film, ljud m.m. ) ge underlag för lärarna att titta på vad och hur barnen gör samt vad lärarna tror barnen behöver för att kunna utforska vidare och utmanas vidare. När den pedagogiska dokumentationen fungerar kan den utveckla verksamheten samt ge pedagoger och barn en ingång till en metanivå där vi lär om hur vi lär och tänker på vårt eget sätt att tänka.

Till en början hamnar man gärna i att man tar en massa bilder, spelar in film och ljud, skriver block efter block med anteckningar. Snart sitter man med högar av observationer utan att riktigt veta vad man letar efter. Mitt förslag blir att tillsammans bland lärarna bestämma vad man ska koncentrera sig på just nu. I introduktionen skulle det t.ex. kunna vara Hur tar barnen kontakt med varandra? eller Hur använder barnen rummet? Under reflektionen lägger sedan lärarna sitt ”råmaterial” sina bilder, anteckningar, filmer eller vad det nu är på bordet. Reflekterar tillsammans om vad de ser, likheter, skillnader, tolkar observationerna utifrån frågorna och kommer tillsammans fram till näst fråga….
På detta sätt fokuserar man tillsammans och har det lättare att få ut något som kan förändra.

Försök att sätta av tid varje vecka för reflektion i arbetslaget. Hellre 1timme per vecka än två timmar varannan. Den pedagogiska dokumentationen är ett levande verktyg som kräver gemensam reflektion både för barn och vuxna. Ingen kan ensam göra pedagogisk dokumentation, den behöver reflekteras över tillsammans med andra. Det är först då den blir pedagogisk. Jag skulle också vilja säga att den dessutom behöver förändra något för att verkligen vara betydelsefull.

Det kan vara övermäktigt att tänka på allt lärande som sker i barngruppen och man kan fundera över hur man ska hinna dokumentera allt. Det kan lätt kännas stressande och man blir ofokuserad. Att gräva djupare i något mindre upplever jag ger större meningsfullhet och också möjlighet att påverka och börja bygga teman och projekt i barngruppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: