ett surr av pedagogiska tankar

Idag FLÖDADE barnen hela förmiddagen. Vi filmade en hel del för att vi önskar ha filmsekvenser att visa och diskutera kring med föräldrarna på föräldramötet om två veckor. Vår önskan är att föräldrarna ska få möjlighet att uppleva vilka erbjudande deras barn får ta del av i FLÖDET. Det hände så mycket intressant idag på många olika håll och med många olika barn. Vi fick en massa att tänka kring och diskutera. Hela förmiddagen förundrades vi över barnens upptäckande och hur de hela tiden erövrar nya sätt att utforska det material och den miljö som är tillgänglig. Genom filmandet blir vi också extra uppmärksamma på vad barnens utforskande kan vara, vad de intresserar sig för, vad de prövar och hur de gör, alla olika strategier de har. Det är så spännande så att vi pedagoger pratar i munnen på varandra när vi vill dela allt vi sett och gjort tillsammans med barnen.

Ikväll tog vi emot studiebesök jag och en kollega. Det var ett bubblande gäng med mycket tankar och vi pratade och vandrade genom huset i en och en halv timme. Man får syn på så mycket och får lov att formulera sig och höra varandra prata om verksamheten. Det är guld värt! Efter lite eftersnack och låsning av förskolan stod vi kvar på parkeringen jag och kollegan. Det regnade men vi bara fortsatte att prata….tillslut sa min kollega, Nej Linda nu måste vi åka hem. Vi skrattade båda två och lämnade den blöta parkeringen för att bege oss hem. Fulla med tankar för att vi delat våra med andra. Om några timmar ses vi igen…..

Det där med kollegor …… En uppmuntrande, inlyssnande, intressserad kollega kan lyfta dig till nya upptäckter och utforskande. Att tillsammans dela erfarenheter, lyfta varandras styrkor och se hur man kompleterar varandra gör att man också vågar sig ut på ”hal is” för att kunna utvecklas som pedagog. För att detta ska fungera måste man lita på de man har runt sig, man måste tillsammans vilja något, man måste tillsammans förundras och få lite glitter i ögonen. Att se varandra i olika situationer med barnen och våga säga ”Jag ser det du gör och jag uppskattar det!” SÅ viktigt…ta hand om era kollegor! Pia Sundhagen (Sveriges nya landslagskapten för damer) sa;

”Vi gör varandra bra, vi är varandras miljö.”

Så sant dom det är sagt….
gonatt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: