Sinnligt

Dagen idag;

Tillsammans med pulverfärg- lent och skört, dammigt, skrattigt, färgsprakande, förväntansfullt!

Tillsammans med varm play-doug och mjöl-varmt,kletigt, torrt, salt, blött, strävt, mjukt, fantasifullt, runt, platt…

Sådant lämnar spår i hjärtat. Det övar upp en känslighet för livet. Det, Jan Björklund, går inte att mäta men är det viktigaste mest värdefulla vi kan erbjuda våra barn.

8 kommentarer på “Sinnligt

Add yours

 1. Vi har flera stora burkar pulverfärg i skåpen som vi inte riktigt vet hur vi ska använda mer än att blanda det till någon form av flytande… Hur jobbar du med det torrt? Inspiration tacka =)

  Gilla

 2. Ge barnen varsin liten glasburk med lock ( typ barnmat) sätt en sked i varje burk ochblåt dem välja färger och blanda i burkarna. Jag började med två färger var sen provade vi att göra färgerna ljusare med hjälp av vitt. Vi hällde utpå bordet och över i vita

  Gilla

 3. Bertil! Roligt att se dig igen 🙂 Hoppas allt är bra!

  Ja du Bertil, mätande är bra när man bakar, eller räknar in sina får eller så…men inte för lärande. Det vet du nog Bertil att jag tycker.

  Jag tror att känslighet för det vi möter i livet ger oss möjlighet att förstå hur vi kan agera. Rika erfarenheter ger en bred ”handlingsplan”. Om du tänker på dina barn (har du några barn Bertil?) så tror jag nog att du tänker detsamma om vad som är viktigast att de fått med sig livet. Det är sådant som aldrig går att mäta…Vilka sammanhang vill vi erbjuda våra barn, där de får växa och utvecklas på olika sätt?

  När jag tänker på min son(3år) så tänker jag i alla fall att jag hoppas att han kan få möta och erfara mycket olikheter och få förundras över hur komplext och fascinerande livet kan vara. Detta önskar vi också skapa i förskolan.

  Vi använder material som är mångfacetterade och kan användas och bli på många olika sätt. Material som med sina egenskaper ställer frågor till barnen. Vår uppgift som lärare är sen att utmana, beskriva skeendena, använda orden, beskriva sammanhang för att utmana barnens utforskande. Vår utmaning blir sedan att förstå att det som våra barn kommer att göra ligger långt bortom det vi själva har gjort.

  Ha en skön första advent!

  Gilla

 4. Jag har fyra barn och sex barnbarn.
  Jag tror att din son är lyckligt lottad som har dig som mamma. Jag hoppas att han får uppleva lagom mycket av allt möjligt under sin uppväxt. För mycket och för lite skämmer allt. Du har hört talas om ”too much mothering” och ”too little mothering”? Det innebär att man ska vara en lagom mycket mamma. Indirekt innebär detta att man skulle kunna rangordna olika uppväxter efter en idé om hur en
  god miljö ser ut. Ett sådant tänkande innebär en form av mätande. Faktiskt.

  Gilla

 5. Bertil; Vad härligt med barn och barnbarn 🙂 och tack för fina ord! Ja jag har hört om begreppen men kan inte säga att jag är väl insatt. Jag tänker på anknytning, omhuldande,avståndstagande, skuldkänslor, självkänsla, mycket som står på spel…

  Angående mätning så slår det mig är att det nog är vad man gör med reslutaten av mätningen och hur man anser sig kunna mäta som är mina största farhågor. Det är därför jag är så skeptisk till mätning. Mest för att det är ett system som ges alldeles för mycket utrymme och vi litar till att det kan visa oss mycket mer än det kan. Det där känner du ju bra till Bertil, som är en hejare på statestik och kontrollbarhet. Jag tänker att det handlar om att man kan mäta vissa saker men inte andra…och hur tillförlitligt mätingarna är och vad de egentligen visar.

  Therese; Vad roligt, lycka till 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: