Appar som vidgar våra projekt

Vi har pratat mycket om att få upp flödet på eftermiddagarna mer mellan tvååringarnas och treåringarnas hemvister och torget. Projekten har tagit mer plats nu under senare delen av höstterminen så flödet har inte använts lika flitigt. Tanken var nu att vi under våren skulle arbeta mer i projekten under förmiddagen och arbeta mer aktivt med flödet under eftermiddagen och då samarbeta mer i storarbetslaget. Idag blev det så av en händelse att vi åt mellanmål tillsammans på troget och sedan uppslukades barnen i det som erbjöds på torget. Det var ett mycket trevligt, livligt och kreativt möte som absolut gav mersmak! 
Något som var extra intressant på torget idag var nyförvärvet av appen TROPE, som är ett ritprogram där man drar linjer som vrider sig runt, man kan välja olika symboler som stjärnor, trianglar, ringar, kvadrater osv för att skapa med. Tillsammans med målningarna kommer musik som påverkas av hur man drar på paddan. Man kan välja olika teman på musiken som alla är ganska flytande och harmoniska i sin framtoning. För att göra det ännu mer intressant så kopplade vi in paddan till projektorn så vi fick upp målningarna på väggen. Barnen samlades runt paddan och satt tv till tre stycken runt och målade och lyssnade. Den första gruppen barn som provade satt en lång stund. Efter ett tag började deras röster förändras när de pratade med varandra, de pratade med låååånga vokaler….”jaaaaa skaaaaaa måååååla hääär” precis så som musiken lät. Min kollega kopplade rörelsena och ljuden till vårt projekt ”Hur blir vi när det låter?” och funderade runt hur vi skulle kunna utmana barnen i att några måla och andra dansa till rörelserna….vi får se vad barnen tänker om det! 
En annan app som vi laddat ner nu och som jag tänkt börja använda med barnen är Garage band. En liten ”studio” för musikinspelning eller bara spelning. Där finns olika instrument att spela på gitarr, trummor, bas, piano genom att använda fingrarna mot paddan. Man kan spela dem helt manuellt eller ha dem i lägen med smart-funktion. Då kan man t.ex. spela ett D-ackord på gitarr eller piano genom att bara trycka på en knapp. Det går också att få automatiska komp om man vill spela in bakgrunder för att sjunga till. En rolig funktion som också finns är en ljudsamplare. Där kan barnen spela in ett ord eller en mening och få den i olika tonhöjd på ett klaviatur. Väldigt uppskattat av min son (3år). Oj oj oj, här finns mycket att upptäcka och tänka kring. 
Nu när jag sitter här och bloggar så sitter min son bredvid och använder paddan med appen Sound Touch, som jag inte har funderat så mycket på för projektet men nu ser (hör) jag att där finns ju en massa ljud som kan vara spännande att använda sig av, prata runt, och utforska. Hmm…ja nu blir ännu mer liv i paddan 🙂 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: