Min knôkfulla onsdag på SETT 2013

Jag funderar lite på hur jag ska kunna gå på allt bra som jag vill gå på under SETT-dagarna 2013. Mitt absoluta fokus kommer förstås att ligga på förskolan. Vad händer och hur tar vi oss framåt i teknik och digitalisering med väl grundade tankar i uppdraget? Hur kan tekniken fördjupa och bredda arbetet tillsammans med barnen och hur får vi syn på det som funkar och det som inte gör det? Mitt fokus är framförallt meningsskapandet, hur blir utforskandet genom tekniken meningsfullt?

Jag startar i alla fall dagen 11.15 med Markus Bergenord, Sölve Lagercrantz och Liselott Mariette Olsson som jag skrev om HÄR.

Efter dessa kommer min göteborgska kollega Erika Kyrk-Seger som med all säkert kommer berätta om Hakefjordsgatans möte med Ipads och deras tankar om vad det har gjort för verksamheten. Spännande!

”Erika är lärare i de yngre åldrarna och jobbar med läsplattor tillsammans med barn på förskolan Hakefjordsgatans Förskola i Göteborg. Hon har även en pedagogistautbildning och studerar till magister i utbildningsledarskap. I sin föreläsning fokuserar hon på frågor som rör pedagogers medvetenhet kring varför vi jobbar med olika appar – vilket lärande och vilka strävansmål vi söker i arbetet med iPaden; alltså specifikt hur vi kopplar arbetet med iPad till vår läroplan. Erika kommer även ge exempel på och hur hon jobbar med appar för barn i yngre åldrar.”

SETT 2013 17 april kl 12.30 M5

Efter Erika ska jag lyssna på Ulla-Karin Lundgren som är ansvarig projektledare för projektet LekMiT i Piteå. LekMiT är ett fortbildningsprojekt där man bl.a. vill

” inspirera barn och pedagoger att upptäcka möjligheterna med IKT och media för att främja ämnesöverskridande arbete och ge ytterligare språk för utveckling samt fler sätt att uttrycka sig på”
www.lekmit.wordpress.com

Spännande tänker jag och viktigt att satsa fortbildning på så att tekniken inte bara blir ”utslängd” utan att man får lov att tänka tillsammans om den. Ska bli roligt att höra hur idén till projektet växte fram och vad Ulla-Karin har upplevt under dess gång samt vilka effekter man tycker sig se.

”Ulla-Karin är förskollärare och IT/mediepedagog. Hon arbetar sedan 2005 med inriktning mot förskolan på CMiT, ett pedagogiskt resurscentrum i Piteå. Ulla-Karin är även projektledare för förskoleprojektet LekMiT. Läs deras blogg: http://lekmit.wordpress.com. Inspiration för hur man kan arbeta med IKT i förskolan och hur man kan tänka runt kompetensutveckling inom IKT-området för förskolans pedagoger. Med verktyg som är engagerande, kreativa och lustfyllda skapar medvetna pedagoger och lärsituationer med fokus på bred måluppfyllelse gentemot den reviderade läroplanen.”

SETT 2013 17 april 14.00 M5

Efter Ulla-Karin kommer Tobias Gyllensvärd och hans intressanta ingång ”Moderna barn behöver moderna pedagoger”. Jag säger JA Tobias, ja! Tobias lyfter också den viktiga demokratiaspekten, något som ni alla vet ligger mig extra varmt om hjärtat. Jag ser fram emot att höra Tobias tankar och ett extra plus är att han ska visa arbetet med bl.a. garageband (som jag funderar på att börja arbeta med tillsammans med barnen snaaaart!) 

”Tobias är förskollärare i nacka och menar att modern teknik är en del av vår vardag. I förskolan lägger vi grunden till ett livslångt lärande. Barnen ska få möjlighet att på ett enkelt och lustfyllt sätt undersöka, reflektera och prova olika typer av media och IT. Att lära sig använda och förstå medier ökar barnens förutsättningar att bli delaktiga i dagens medierika samhälle, en förutsättning för demokrati. Tobias visar upp exempel på hur man på ett enkelt och roligt sätt kan arbeta med nya medier i förskolan, till exempel animerad film, Skype och GarageBand.”

SETT 2013 17 april kl 15.15 M5

Sist men inte minst (efter att ha suttit som klistrad på M5 hela dagen gör ett oväntat byte till M7, va?!) så skulle jag vilja lyssna till Mick Hellgren när han talar om hur man skapar grund för kollegialt lärande och tillsammans bygger en lärande organisation. SÅ spännande!

”Mick arbetar som grundskollärare på Älvboda Friskola i Skutskär men även som kollegahandledarutbildare och processledare inom skolutveckling för LEARNIT24. Hans presentation kommer att lyfta fram hur kollegialt samarbete skapar grogrund för att lärande som låter barnens utveckling mot lärande för livet stå i fokus – med kollegor som lyfter varandra och tillsammans bygger en lärande organisation. Vilka kompetenser behöver våra barn och ungdomar för att bli framgångsrika i ett framtida globalt kunskapssamhälle och vad kännetecknar den lärmiljö där detta görs möjligt?”

SETT 2013 17 april kl 16.45 M7

Ni har väl inte glömt att köpa biljetter? Skynda i så fall! BILJETT TILL SETT Kom ihåg också att via Lärarförbundet har du 10% rabatt! BILJETT TILL SETT VIA LÄRARFÖRBUNDET

Vilken dag det kommer bli!!

8 kommentarer på “Min knôkfulla onsdag på SETT 2013

Add yours

 1. min (snart f.d. kollega) lyssnade för lite sedan på appknapp-grundaren och var lyrisk. Jag själv skulle gärna lyssna på de flesta men tror inte att jag kommer att kunna gå, tyvärr men det blir spännande att läsa vad du tycker efteråt.

  Gilla

 2. Synd Tove att du inte kan gå 😦 Hade varit roligt att ses 🙂

  Jag ska lyssna på Lena Lindström, som är initiativtagare till Appknapp.se på torsdagen 🙂 Hon föreläser tillsammans med Susanne Kjällander som håller på att forska om surfplattas barnens lek och lärande. Det ska verkligen bli spännande!

  Om du nu inte kan komma Tove så får du läsa och tycka med mig under dagarna 🙂

  Ha det gott!

  Gilla

 3. OK, då ses vi på SETT 🙂
  Får hoppas att ni åhörare tycker att jag har ngt vettigt att komma med! Föreläsningen pågår för fullt inne i mitt huvud så långt, men ska snart komma ut genom fingrarna.

  Gilla

 4. har också varit på SETT idag och hade planerat in att gå på Erika Kyrk-Seger seminarie, men missadde den (var tvungen att äta lunch)hann du med att se/höra? har du möjlighet att delge?

  Gilla

 5. Det ska jag absolut göra! Igår satt jag som klistrad eftersom det var helt fullt i M5 Idag ska jag befinna mig mer i BC och blogga! Håll utkik under dagen så dyker inlägg upp!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: