Vad tar jag med mig från #SETT 2013

Digital natives– Barnen idag föds in i den digitala världen, de har aldrig varit med om något annat, det finns inget ”före” för dem. Tekniken är en naturlig del av deras värld. Det är detta vi behöver  förhålla oss till. Vi är digital immigrants, för oss finns ett före, vi måste hitta var vi befinner oss i vår förståelse. Vad har vi för förutfattade meningar? Tänker vi att lärplattorna blir spelmaskiner, att spel är asocialt, att internet är farligt, att barn behöver röra på sig istället? Våra förförståelser, våra referenser ger våra tankar om teknikens möjligheter, begränsningar och värde. Vi behöver erövra tekniken och börja bli nyfikna på den. Tillsammans måste vi sedan undersöka barnens förhållande/relation till tekniken genom att göra den tillgänglig.

Lärplattan ett verktyg– Ett verktyg som alla andra. Hur får den plats i våra pedagogiska ställningstaganden, i de tankar vi har om hur lärande tar form? Vad kan den skapa i barnens och i våra händer? Det handlar givetvis inte bara om lärplattor utan om den digitala teknik som är tillgänglig för oss. Hur tar vi reda på vilka möjligheter vi har? Vilka nya frågor skapar tillgången till tekniken?

Nätverka, dela, fortbilda– vi kan hjälpa varandra att ta kliven in i tekniken! Vi behöver identifiera våra fortbildningsområden. Vilka olika delar är det vi behöver lära oss mer om, handlar det först om hur tekniken fungerar rent praktisk, vad finns att tillgå, hur kopplas det ihop, vad behöver vi för fysiska material?  Sedan behöver vi skapa plattformar för delande av erfarenheter och bygga beprövad erfarenhet tillsammans! Så viktigt att prata med varandra om detta. Många gånger hör jag att man ute på förskolorna bara blir ”överösta” med lärplattor och inte riktigt vet vad man ska göra med dem. Hur skapar vi våra ställningstaganden även för tekniken? Vi behöver möjligheter att dela erfarenheter.

Digitala lärmiljöer-Vi behöver bygga in den digitala tekniken så att den blir en del av den pedagogiska miljön. Det behöver finnas möjlighet att lära sig mer, utforska vidare och djupare allt eftersom. Vi behöver förstå teknikens möjligheter och använda den förståelsen för att ge barn utrymme att utforska dessa.

Etiska perspektiv- Jag funderade mycket på detta när jag var på #SETT 2013. Jag kände överlag att det var något jag saknade. Jag funderar på om förskolan, som inte har kommit så långt jämfört med skolan när det gäller den användningen av t.ex. lärplattor (som det helt klart var övervägande fokus under SETT 2013) inte riktigt har kommit dit än. Dokumentations-aspekten med bloggar, facebooksidor osv där man lägger ut mycket bilder ofta ur ett föräldraperspektiv. Hur tar vi ett etiskt perspektiv och funderar för vem och varför? Också tankar om vilka spår som lämnas. Hur kontrollerat och dokumenterat ska barnens tillvaro vara? Med hjälp av tekniken blir också bildernas flöde och sträckning mycket starkare och hur hanterar vi det? Vilken makt har vi vuxna att tolka och dela barnens upplevelser?

Nu landar jag lite efter SETT. Tack för att ni följde med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: