En dag proppfull med pedagogiska visioner

Den 26 april träffades för första gången de personer som tillsammans skulle påbörja arbetet av att forma nya pedagogiska visioner för Partille kommuns nya mötesplats. En mötesplats för gränslöst lärande där alla ska kunna mötas och växa tillsammans. Låter storslaget och kanske på snudd lite galet, men visioner måste våga ta klivet ut i det okända för att kunna bryta ny mark. Det gjorde vi verkligen denna fredag. Tillsammans fick vi först information om hur dagens upplägg var och ledorden Kreativt, Framåt, Prestiglöst och Roligt skulle slå an klangen för hur vi skulle ta hand om uppgiften som ålagts oss. Vi var indelade i åtta olika grupper kring de åtta torg som ska blir de fysiska platser som ska inbjuda till dessa möten.  Vår första uppgift blev att möta så många nya människor som möjligt under fikat och prata med dem om vilka förväntningar de hade inför dagen. Det var spännande att möta allt från pedagoger från alla olika stadier (fsk-universitet), bibliotekarier till styrelseordförande i idrottsföreningar. Alla var där för att tillsammans med alla våra olikheter hitta väga för att mötas.

I den grupp jag blev placerad i, Estettorget, blev diskussionerna intensiva, härligt fantasifulla och fulla av möjligheter och drömmar. Denna första gång hade vi inga yttre begränsningar utan fick tänka helt utifrån våra önskningar. Vad hade vi gjort om allt var möjligt? Vi pratade mycket om hur material och miljö skulle ge möjligheter åt människors utryck och tankar. Hur Estettorget kunde bli en plats där uttryck kunde få riktiga mottagare, där människor kunde mötas runt material, dela erfarenheter och känna att det finns möjligheter att göra verklighet av sina visioner och önskningar. Vi pratade om hur det skulle finnas möjlighet att ha pågående projekt som bjuder in till gemensamt skapande. Att det skulle kunna bli en plats för fortbildning, för delandet av tankar och teorier. Vi pratade också mycket om fysisk miljö, hur man kunde skapa en miljö som är flexibel. En miljö som kunde vara pågående verkstad, utställningsyta, yogaplats, föreläsningsplats, dansytan….

Till Estettorget kommer också ett stort kök kopplas och vi funderade mycket på hur matlagning kunde knyta samman människor. Vi pratade om hälsa ur ett helhetsperspektiv både fysiks och psykisk. Vi pratade också om hållbar utveckling, hela tanken med att i skapande arbeta mycket med returmaterial, koppla företag till insamlandet, arbeta med giftfria, biologiskt nedbrytbara material. Vi pratade också om att få tillgång till att odla egen mat att tillaga i kötet. Att kunna få se hela processer.

Grunden till allt var hur vi skulle kunna samla de olika erfarenheter som de människor som hittade till torget bär och hur vi skulle kunna agera för att sammanföra människor som kunde behöva varandra i sina processer, allt för att skapa möten och meningsfulla sammanhang.

När jag åkte hem på eftermiddagen var huvudet sprängfullt. Det kändes verkligen som att hjärnan hade fått sig ett träningspass som hette duga. SÅ spännande! Jag ser fram emot att få vara en del av detta, att verkligen få dela pedagogiska visioner med andra som har tagit stora kliv utanför den berömda lådan. Tack för det!

En kommentar på “En dag proppfull med pedagogiska visioner

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: