Kuben

Nu har barnen börjat utforska kuben. L var först med detta och byggde ett golv med hjälp av kvastskaften. De stora papp-rören som barnen har målat använde L och knöt fast med plastremsor runt varje stolpe, de fick även stå på taket. Tyg bredde L ut över golvet och lade den färgade cellofanen i bitar ovanpå. De små pallarna som vanligtvis håller kvastskaften (upp och ner) ställde L in i kuben för den hade nu blivit en läsvila.

Kuben har sedan varit en dinosauriegrotta, en polisstation och ett lekhus. Jag har inte fått igång ljuset än, OH:n saknar en sladd, men det gör inget. Nu blir det en sak, ljuset kommer förändra. Det finns mycket att göra och jag undrar hur det kommer se ut om ett halvår. Nu gäller det bara att landa och utmana med det som finns.

(Jag är redan sugen på att bygga en till, hälften så hög…för att kunna bygga ihop…hmm..)

Om ni bygger kuber, skicka bilder till mig så jag kan lägga dem här och inspirera vidare!
Tack 🙂

4 kommentarer på “Kuben

Add yours

 1. Hej Linda! Vilken kul ide! Vår barngrupp är också inne i en process där de vill bygga stort… Flygplan,hus, bilar osv. för att sedan leka rollekar i. Jag undrar vad du har för mått på kuben. Är jättesugen på att pröva hur vår barngrupp skulle ta sig an en kub. Med vänlig hälsning Linda, bäckens förskola

  Gilla

 2. Tack! Vad roligt att den inspirerar! Alla ribbor är 120cm långa. Kuben blir lite längre/högre beroende på ribbornas tjocklek då de vid montering ligger ovanpå varandra. Lycka till! Maila gärna mig en bild när ni har fått ihop er kub!

  Gilla

 3. Hej , vi byggde en likadan som du för att sedan ”vara” nyfikna på vad barnen skulle använda den till. I rummet där Jag arbetar så placerade vi kuben och där finns det tyger, klossar, rör, lego, djur, kartonger, mm. Vi sa att ” vi bygger ramarna och barnen bestämmer innehållet”. Vi har byggt tre st som finns på våra avd. (vi sitter inte ihop) och vi bestämde att alla barn skulle få ta del utav detta. Vi har dokumenterat deras lek och skapande i kuben, även tittat på flickors rep pojkars lek. är intressant. Vi låter den även vara ett komplement till all lek.
  Nu har vi fått en negativ respons utav våran pedagogiska utvecklare……..hen tycker att vi inte har presenterat den för barnen på ”ett rätt sätt” (vad är ett rätt sätt undrar jag?) Vi har sagt till hen att vi ville se vad barnen skulle göra med kuben (ett nytt material) som helt plötsligt stod där en morgon när de kom. vi var och är fortande nyfikna på vad de gör med kuben, och vi ställer oss frågor hela tiden, ska vi lägga till/ta bort material, vad kan kuben bli? Känns otroligt jobbigt att bli påhoppade för att vi inte har presenterat den på ” rätt sätt”. Jag villa bara säga att vi tycker det är en riktigt utmanande arbetssätt- Tack för din inspiration.// Karina

  Gilla

 4. Hej Karina!

  Vad roligt att ni har utmanats av kuben och vad den kan bli i banrnens händer! Jag tycker också att det är väldigt spännande att ni parallellt har introducerat och på så sätt får tre olikabarngruppers tankar, ingångar och lek att jämföra och tänka kring.
  Som du säger tänker jag, det finns inte ett rätt sätt att introducera, det finns bara olika sätt. Olika sätt får olika konsekvenser. Vad är det som har ”hänt” som gör er UL orolig? Vad är det som gör att hen kommer med kritik? En UL ska vara en ”frågeöppnare” men inte någon som dömer….tänker jag.

  Heja er som har vågat kliva utanför er bekvämlighetszon och börjat titta på barnens görande med andra ögon! Fortsätt med det!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: