"Det är ett mysterium! Vi måste ta reda på varför" E 5år

I vårt projekterande runt Star Wars har tekniken gett oss möjligheter och utmaningar. I det första steget av att skapa materialet som vi använder fotar barnen gubbar, plockar in bilderna i datorn, lägger dem i en powerpoint, klipper dem, gör dem ljusare osv, skriver ut dem. Barnen har tydligt visat intresse för och problematiserat runt användandet av tekniken. Det första steget var att erövra kameran och Ipadens fotofunktioner. Att rikta kameran för att få en bild som blir lätt att använda, att fokusera objektet så det inte blir suddigt, att inte få reflexer av lampor eller blixtar, att inte få för mörka eller för ljusa bilder.

Genom att göra misstag så har barnen tillsammans upptäckt vad de behöver lära sig. De har tillsammans hittat lösningar och hittat olika sätt att rätta till det som de tycker har blivit fel. De har också upptäckt att bilderna får olika storlek när de skriver ut dem. Detta tyckte de var väldigt intressant och funderade mycket på hur det kunde komma sig. De hade en teori om att det berodde på lamineringen. De körde ut bilderna och provade men upptäckte att lamineringen inte gjorde någon skillnad, bilden var fortfarande lika stor. Ett av barnen tänkte då att det hade med datorn att göra och kopplade ihop det med att vi klippte i bilderna i powerpointen. Då provade vi det.

Barnen tyckte också att det var spännande hur bilderna kom in i datorn. Två olika sätt, från kameran eller från Ipaden, med minneskort direkt in i datorn eller med sladd från Ipaden in i datorn. Ett barn tänkte att bilden kröp genom sladden från Ipaden in i datorn, ett annat barn visade med handen hur bilden flög i luften mellan Ipaden och datorn.

Några barn har visat stort intresse föra tt fotografera. Deras intresse har backats upp av oss och de har uppmuntrats att dokumentera de andra barnens arbete i olika situationer. Tillsammans pratar vi om bilderna, hur de är tagna och vidareutvecklar utmaningarna.

Tekniken ger många spännande ingångar.

2 kommentarer på “"Det är ett mysterium! Vi måste ta reda på varför" E 5år

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: