Gemensamma teamplaner

Som jag skrev i förra inlägget har vi börjat föra samman vårt område, dela erfarenheter med varandra och alla tillsammans arbetar nu för att skapa gemensamma plattformar.

En del av detta är såklart arbetet med den pedagogiska dokumentationen. Hur hittar vi en gemensam form för samlandet av processen, för varje barns lärande och för utvärderingen? Det har vi samordnare tänk på under hösten. Först på tapeten var den gemensamma processen för barngrupperna. Vi ville ge pedagogerna ett verktyg att förhålla sig till. Då skapade vi vår teamplan ( teamplan är ett från kommunen utsett verktyg) Teamplanen innehåller de riktlinjer som kommer från kommunen med Skolverkets SKA-hjul som grund. Då får varje avdelning en starta på en power point varje augusti. Där finns vårt pedagogiska år (något vi ska utveckla ytterligare) med och vårt gemensamma fokus i området samt en utmaning till alla. Det pedagogiska året delar sen upp power plinten och skapar utrymme för att stoppa in dokumentation kring processen. Vid varje reflektion ska pedagogerna plocka in processen utifrån frågorna Var är vi? Vart ska vi? Hur gör vi? (Hur blev det? ).  Även om vi inte arbetar med ”Vart ska vi” utifrån ett bestämt lärande så har vi här tankar om var barnen strävar, vad de undrar, vad de undersöker och utifrån det skapar vi ”Hur gör vi” i miljö/material/utmaningar. I denna PP lägger vi in bilder, texter det som vi tillsammans tänker om, det som barnen tänker om och så blir det vår gemensamma process.
Inspirationen kommer först och främst från Trollets förskola i Kalmar och sedan från mina erfarenheter i Kärra. Utifrån detta har vi sedan skapat vår gemensamma tanke. Den framarbetades och gick ut på remiss till pedagoglagen i november i höstas. Nu har pedagogerna gjort en första utvärdering och det är överlag positivt. De tycker det är bra att vi har ett gemensamt verktyg som vi kan använda i många olika områden, att det finns frågor som skapar fokus, det de behöver arbeta med är att lyckas med att ha rätt fokus på sina reflektioner, att hela tiden utgå från teamplanen och inte fastna i praktiska göranden utan lyfta arbetet till meta-nivå först. Det är svårt och kräver både mycket arbete med att reflektera och att ständigt koppla till bilder och filmer för att förankra. Just nu ligger det mycket text i teamplanerna, något som jag hoppas ska övergå i bilder och filmer när arbetet med den pedagogiska dokumentationen fördjupas. Tanken är att samordnarna på ska kunna hjälpa till att fördjupa arbetet genom att agera samtalsledare vid reflektionerna framöver om vi får ihop det.

Från Kärra tar jag också med mig värdet i att utvärdera med andra pedagoger som arbetar med samma åldersgrupp och titta på de projekt som drivits och den dokumentation som gjorts. Återblickar kallas det i Kärra. Återblickar ska givetvis ges både åt pedagogerna och barnen. Ett arbete som det i så fall måste skapas plattformar för.

Ett stort fett teknik-problem är ju att vi för ett år sedan fått Ipads som vi arbetar ganska mycket med i dokumentationen. Frågan är om teamplanerna inom en snar framtid kommer ligga i Keynote ist för PP. Vilket hade underlättat arbetet enormt. Fastnat i gamla mallar nån?? 😉

Möte på Teampiloterna (kommunal nivå)  med Teamplan i fokus. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: