Kullerbyttan

-en blogg om meningsskapande i utbildning

Intervjuserie #SETT2014 Ulla-Karin Lundgren-Öhman

Näst på tur i intervjuserien inför SETT 2014 är Ulla-Karin Lundgren-Öhman är förskollärare och IKT/mediepedagog vid CMiT i Piteå där hon ansvarar för förskolornas arbete med IKT och media samt fortbildning. Hon är också projektledare för förskoleprojektet LekMiT. Ulla-Karin föreläste på SETT förra året och jag förundrades över det arbete hon fått möjlighet att utveckla med fortbildning och nätverkande för pedagoger kring digitala verktyg. Här har kommunerna  mycket att lära i sina IT-satsningar. Det blir inget av det om man inte också satsar på fortbildning och gemensamt nätverkande. Jag ser fram emot att höra hur Ulla-Karin och hennes kollegor har fortsatt driva utvecklingsarbetet med digitalaverktyg i Piteå och vad för utmaningar hon har haft under året.
Hur känner du inför din medverkan som föreläsare på SETT 2014?
Det känns bra att få medverka i SETT. SETT har dels intressanta föreläsare i programmet som jag själv ska försöka hinna ta del av, dels är det ett utmärkt sätt att bygga nätverk, utbyta tankar och idéer, få inspiration m.m.

Vad är de största fördelarna du har erfarit i verksamheten när ni utvecklat ert arbete med digitala verktyg?
Att barn och pedagoger får ett till uttryckssätt, språk i sin verktygslåda. Att tex jobba med digitala verktyg för att utveckla berättande är att jobba med barn/elevdemokrati och barn/elevinflytande. De får verktyg för att kunna göra sina röster hörda och synliggöra vad som fångar dem. Därmed jobbar man med yttrandefrihetsträning och med artikel 13 i FN’s barnkonvention. Med digitala verktyg och berättandet som verktyg kan barnen/eleverna få makt att förmedla sina intryck och uttryck. Vilket jag tycker är viktigt!

Vilka är de största utmaningar du har mött i ditt arbete med digitala verktyg sen förra året?Jag jobbar mycket i Träningsskolan detta år då hela skolan är med i projektet LekMiT som jag är projektledare för. Jag har själv ingen erfarenhet av elever i Träningskolan, men det är oerhört spännande, intressant och utmanade att jobba med digitala verktyg med dem. Har fått många aha-upplevelser och har upptäckt att en del av eleverna kan så mycket mer än vad jag tillsynes först trodde, vilket de har kunnat visa när vi t ex jobbar i någon app i lärplattan.


Vad önskar du att åhörarna tar med sig från din föreläsning?
Inspiration och en vetskap om att de törs och kan starta gemensamma läroprocesser tillsammans med barnen där digitala verktyg ingår. Även att det inte handlar om vad man t ex kan göra med en lärplatta, utan att istället utgå från läroplanen och vad är det vi vill göra och sedan tänka in, jaha då kan vi använda lärplattan som ett verktyg!

Vad vill du hitta inspiration kring/ vad ser du fram emot för egen del på SETT 2014?Lite av varje, intressanta pedagogiska diskussioner, nätverkande, bra föreläsningar, inspiration i form av gå-igång-känsla. Att få slå ett slag för digitala verktyg i förskolan, dels genom min föreläsning och så den kommande boken om digitala verktyg i förskolan.

Om du skulle ge ett råd till de pedagoger som står i starten av att utveckla sitt arbete med digitala verktyg, vad skulle det vara?
Våga börja göra! Förankra i läroplanen! Ha kul! Dokumentera och reflektera tillsammans med barn och pedagoger!
Vi tackar Ulla-Karin för hennes medverkan och ser fram emot hennes föreläsning på SETT 2014!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: