Kullerbyttan

-en blogg om meningsskapande i utbildning

Kära ni, nu vill jag be om er hjälp!

Jag blir förbannad över att BVC-sjuksköterskor och barnpsykologer ska sitta i Nyhetsmorgon på TV4 år in och år ut och vara experter på förskola. De kommenterar och analyserar och ger råd till föräldrar om hur de ska hantera sina barn i förhållande till förskola. Jag vet inte om ni har andra erfarenheter, men jag har då aldrig haft besök av någon från BVC eller någon barnpsykolog på daglig basis i verksamheten på förskolan.  Ändå är det de som tillfrågas för att vara några allvetande experter.

http://www.tv4play.se/iframe/video/3474292

TV4 förminskar värdet av hela vår yrkeskår genom att totalignorera förskolepersonal som varje dag är tillsammans med barnen och har stor erfarenhet av inskolningar, dagsrytm. material, miljö, pedagogik, didaktik osv.

Om du håller med om detta och känner dig arg som jag skriv ett mail till

nyhetsmorgon@tv4.se

och utryck dina tankar. Om du inte orkar komma på något själv kan du skicka detta:

”Kära TV4

Vi som arbetar i förskolan är trötta på att ignoreras i frågor som gäller förskolan. Nu har vi sett tillräckligt många barnpsykologer och barnsjuksköterskor uttala sig i frågor som gäller en pedagogisk verksamhet.

Nästa gång ni är nyfikna på förskolan, ställ frågor till en förskolepanel istället, för vet ni vad, till och med förskolepersonal tycker olika!

Med vänlig hälsning,

Ditt namn, Din yrkesroll

Blanda lila ”

Upp och hoppa! Nu rör vi runt!

Gonatt ❤


13 svar till ”Vem som helst kan tycka om förskola….”

 1. Pernilla Sjögren profilbild
  Pernilla Sjögren

  Jag hann inte se detta i morse, hörde bara om att barnpsykolog skulle svara på frågor ang. inskolning på förskola. Är själv förskollärare och ville se detta för jag tror mig gissa att verkligheten ser annorlunda ut än vad som sades i tv.
  Ska se klippet på play i morgon. Jag håller helt och hållet med dig! Varför inte kontakta någon som varje dag träffar föräldrar och barn i förskolan!

  Gillad av 1 person

 2. Ulla-Gitt Sjögren profilbild
  Ulla-Gitt Sjögren

  Jag har jobbat under flera år som pedagog på förskola!
  Har därför kunskap om de barn som är på vår avdelning.
  Den kunskapen kan aldrig BVC få.
  Vi umgås med barnen från morgon till kväll och därför lär vi oss allt om varje barn.
  Varje personal har ansvarsbarn och då har man extra stor kunskap om dom.
  Så nästa gång ni behöver en expert på barn, vänd er till oss. Inte till förskoleckefen utan till oss,. Det är vi som har kunskapen.
  Vänligen
  Ulla-Gitt

  Gillad av 1 person

 3. Eva Sjöström profilbild
  Eva Sjöström

  Bra sagt! Äntligen någon som reagerar. ( inklusive mig 😉)

  Gillad av 1 person

 4. Jessika profilbild
  Jessika

  Jag såg inte på tv i morse, men om jag förstått det rätt, så säger jag när det gäller inskolning. Ingen annan än jag som mamma vet vad som är bäst för mina barn under en inskolning. Alla förskoleverksamheter mina barn skolats in på, har varit dåliga.
  Jag valde en dagmamma till slut som tog till sig och lyssnade på mig och mina barn.

  Gilla

  1. Linda Linder profilbild

   Jag beklagar att du har haft dåliga erfarenheter. För er som familj var kanske dagbarnvårdare det ni behövde. I alla inskolningar som jag som förskollärare har varit med om har vi alltid tagit stor hänsyn till hur föräldrar och barn mår. Något annat är otänkbart. Även om vi arbetat med sk föräldraktiv inskolning så har den anpassats efter barn och förändras upplevelse, vilket alltid borde vara fallet. Sen ska du också alltid möta pedagoger som kan ge dig god information, som kan möta dig och ditt barn och som vill lägga tid på att skapa goda relationer. Allt i uppdrag av läroplanen. Återigen är jag ledsen för att du fått möta en förskola som jag inte känner igen eller arbetar för. Jag hoppas ni hittat rätt nu!

   Gilla

   1. Jessika profilbild
    Jessika

    Alla förskolor jag stött på i denna kommun har i princip samma upplägg på inskolning. Det ska gå på så kort tid som möjligt och föräldern ska vara med så lite som möjligt.
    Du verkar vara en bra pedagog, dig behövs det fler av.

    Gilla

   2. Linda Linder profilbild

    Det verkar vara en konstigt policy tolkat utifrån läroplan och styrdokument. Nu har ju du plats för dina barn men om du inte haft det hade jag rekommenderat dig att ta del av läroplanen för förskola som du kan ladda ner gratis via Skolverkets hemsida.

    Gilla

   3. Jessika profilbild
    Jessika

    Jag har läst läroplanen, och fått lyssnat på pedagoger om hur de har tolkat och bestämt hur de ska arbeta utifrån läroplanen. Så ja, alla tolkar inte på samma sätt.
    Men i de situationer jag haft, så är det väl bara att lyssna på föräldern/barnet. Alla barn är olika, samma inskolning fungerar inte på Alla barn.

    Det här va inte riktigt det ditt inlägg handlade om. Men i slutändan är det barnets signaler man måste lyssna på.

    Gilla

   4. Linda Linder profilbild

    Det är en viktig och intressant diskussion. Därför är jag glad att vi har den! Tack för att du bidrar med ditt perspektiv.

    Gilla

 5. Annica Sussan Katarina Kuznik profilbild

  Hej Linda.
  Tack för detta inlägg. Jag är så tacksam över att jag ser andra reagera på samma som jag gjorde i går. Har givetvis kontaktat tv4 om saken och jag hoppas verkligen att de tar till sig om vad vi förskolepersonal anser om saken.

  Gillad av 1 person

 6. SG profilbild
  SG

  Självklart bör förskolepersonal höras i debatten, men varför se psykologerna som nån sorts motståndare? Det ingår flertalet högskolepoäng inom utvecklingspsykologi, gruppsykologi och gruppskapande (för både vuxna och barn), genuspsykologi, sociologi osv osv inom psykologprogrammen. Många psykologer arbetar som konsulter på förskolor (bl.a. när grupper och inskolningar inte fungerar), så det är väl perfekt att de uttalar sig och ger perspektiv?

  Gilla

  1. Linda Linder profilbild

   Vi ser dem inte som någon motståndare. Frågan är bara varför aldrig förskolepersonal tillfrågas när det gäller pedagogiska frågor. Psykologer och BVCsjukskötetskor har sina perspektiv och vi har våra. Dessutom har det som jag sett av dessa är att de verkar dåligt uppdaterade på senaste forskningen om små barn vilket är anmärkningsvärt. Dessutom uttalar de sig ofta om verksamheten i förskolan vilken jag antar att de inte har särskilt bra koll på eftersom de inte arbetar där och med grund i vad de uttalar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: