Tidsförlopp, förändring, micro och macro i digitala ateljén på Loris Malaguzzi centret i Reggio Emilia

I maj var jag i Italien och besökte Loris Malaguzzicentrets digitala ateljé. Den var precis ombyggd och hade många intressanta ingångar på mötet mellan digitala och analoga utforskanden. Här förstärktes och fördjupades båda typer av utforskandes i mötet med varandra.

Något som jag tyckte var särskilt intressant var en stor bordsyta där man använt en massa olika analoga material för att skapa olika uttryck med.

IMG_7960

På dessa material använde man en projektor som projicierade en bild från en annan miljö som kunde byggas med hjälp av små material på ett bord bredvid.

IMG_7963

Ovanför det stora bordet satt en digitalkamera som kunde fota av det som hände på bordsytan under tiden det hände som jag förstod det i en medveten handling av de som arbetade med materialen på borden) . Dessa bilder projicerades upp på väggen bredvid så förändringen blev synlig. Här fanns mänga olika dimensioner som samhandlade och skapade lager av möjligheter att laborera med.

IMG_7961

Jag tycker det finns många intressanta aspekter i detta sätt att krocka digitalt och analogt. Jag som är alldeles särskilt upptagen av att undersöka rörlighet och förändring i material över tid blev fascinerades av sättet att dokumentera denna typ av processer med en stillbildskamera ovanför bordet. Jag tänker att stop motion effekt kan bli väldigt intressant här. Vi har delvis jobbat så med ljusbord, Ipad och bildskärm där vi lade plattan på en hylla ovanför ljusbordet och filmade ner på det samtidigt som vi skickade bilden till bildskärmen i realtid. Här kan settingen, alltså ytorna och dokumentationsmöjligheterna, i miljö vara de samma och materialet kan bytas ut beroende på vad man utforskar.

Just perspektivet Micro och Macro var genomgående något som utforskades i miljöerna. Likaså ljus i olika lager och brytning med hjälp av två och tredimensionella föremål. Även rörelse fick påverka då man fysiskt kunde röra sig in i bilderna och flera av materialen hade möjligheter att snurra, vagga eller på andra sätt sätta i rörelse. Det är fint att se hur känsligheten för materialen och estetiken så tydligt blir synlig i det arbete atelieristorna gjort med den digitala ateljén. Väl värd ett besök om du är där!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: