Ord och tolkningar

Jag förstår om många av er undrar varför jag inte har skrivit något efter seminariet som hölls på Pedagogen på Göteborgs universitet där Sara Folkman presenterade sin licentiatuppsats. Ni som var där och ni som har läst uppsatsen kan nog fundera ut varför. Jag har ett inlägg som ligger i Utkast-boxen som jag slipar på och det kommer publiceras. Jag skulle dock behöva er hjälp med en sak. Jag skulle vilja göra en inventering på citat ur litteratur som ni skulle säga var viktig för Reggio Emilia-inspirationens utveckling (Tack Mattias Larsson för omdefinieringen). Vad är ditt favoritcitat och hur hjälper det dig som pedagog? Ju fler citat jag kan få in, ju fler tankar från pedagoger desto större kraft kan det jag kommer göra få.

Jag delar nu mitt:

”För att fostra oss själva måste vi försöka förstå olikheter snarare än yrka på att de elimineras. Detta innebär att närma sig varje individ med stor känslighet för hans eller hennes särskilda bakgrund och personliga historia. Det betyder att ”lyssna” till olikheterna (vi talar om en ”lyssnandets pedagogik”), men också att lyssna till och acceptera de förändringar som sker inne i oss, och som genereras av våra relationer eller snarare av våra interaktioner med andra. Det betyder att vi måste avstå från varje sanning som vi ser som absolut, vara öppen för tvivel och värdesätta förhandling som en ”det möjligas strategi” ” Carla Rinaldi ur 

Varför?

Jo, för att detta citat väcker min insikt i hur komplex människan är. Att alla bär sina erfarenheter och sina berättelser och hur vi genom att dela dessa, gå in och ut ur varandras erfarenheter och berättelser påverkar varandra. Hur våra relationer och interaktioner betyder allt för att vi ska förstå oss själva och andra. Det allra finaste med detta citat tycker jag är dessa ord:

”..men också att lyssna till och acceptera de förändringar som sker inom oss, och genereras av våra relationer eller snarare av våra interaktioner med andra” 

I möten med barnen är det här jag hittar min största kraft. Att lyssna inte bara för att förstå utan också för att förändra det som är jag.
Snälla! Dela med er av era. Lägg dem i tråden på inlägget på Pedagogiska Kullerbyttans Facebooksida, lägg dem i kommentarsfältet här i bloggen eller maila dem till mig på
till.kullerbyttan@live.se. TACK!
FullSizeRender 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: