Barnen bakom kameran

Tidig morgon. Jag sitter vid min dator och försöker knyta ihop lite lösa ändar. Har mycket tankar i huvudet. Atelieristastudenterna som jag möter detta året hade igår kväll  ett digitalt litteraturseminarier då vi för allas skull ändrade om i schemat inför EU-toppmötet som avstannar hela Göteborg. Litteraturseminariet handlar om boken Bild konst och medier för yngre barn- kulturella redskap och pedagogiska perspektiv .  Boken behandlar förhållningssätt och metoder när det gäller bild, mons och medier och tar oss med på en historisk tillbakablick för att utröna synen på bildämnet och i det också syn på barnen. Konstens möjligheter i utbildning behandlas och du får se exempel på projekt som sprungit ur möte med konst. Du får också lära mer om barns visuella lärande, grafiska framställning och om bildsamtal och bildanalys.

I boken skriver också Lena O Magnusson som skrivit avhandlingen Treåringar, kameror och förskola- en serie diffraktiva rörelser  om sitt arbete med barn och digitalkameror. Hon problematiserar faktumet om att barn alltid hamnar framför kameran och aldrig bakom. Detsamma gör Linda Sternö som arbetar på akademi Valand i Göteborg. Linda Sternö och hennes kollegor driver Barnfilmskolan som hon också skriver om i boken. Jag mötte Linda i samband med arbetet på Norra Hisingen och REturen då hon blev inbjuden för att fortbilda pedagoger om arbete med kameran och bilder. Hon har ett brinnande engagemang och en tydlig riktning i att det är barnet som ska få lov att ge sin bild av omvärlden. Barnets demokratiska rätt att få sitt perspektiv respekterat och att det får lov att ta plats i samhället. Här kan du hitta föreläsningar av Linda och hennes kollegor. Om du inte har boken kan du läsa om Barnfilmskolan och hur den började här. Du kan även följa dem på Facebook för att följa deras arbete och hitta öppna kurser. 2015 fick Barnfilmskolan Guldspiran:

”En jury bestående av Jannike Åhlund, Malena Janson, Pia Huss, Ulf Synnerholm, Julia Jarl och Johan Bogeaus har beslutat att utdela Gullspira 2015 till:
Barnfilmskolan och Linda Sternö, Kalle Boman, Martin Sjögren och Klara Björk.

Motivering:
”Barnfilmskolan har under sina fem år satt de ungas perspektiv i ovillkorligt fokus. En bortglömd, delvis okänd, värld, öppnas tack vare dessa nya regissörer. Kameran blir i barnens händer ett kommunikationsmedel och ett forskningsverktyg – och filmen ett demokratiskt hjälpmedel i den digitala eran. Med lekfullhet och pedagogisk kreativitet inspirerar Barnfilmskolan morgondagens publik och utövare att ta makten över produktionsmedlen och förmedla sina bilder av världen!”

Barnfilmskolan startades 2011 av studenter och lärare på Filmhögskolan, Göteborgs Universitet. Verksamheten handlar om att aktivera kameran som ett lärandeverktyg och öka bildningen kring film och bild.”

från Barnfilmsskolans hemsida

Blir du så himla sugen att du vill göra direkt så kan du hitta ett material som Barnfilmskolan har gjort som heter Kamerans ABC. Det kan bli ett underlag för barn och vuxna som vill utveckla och förstå kameran som verktyg. Du kan genomföra övningarna med barngruppen och/eller med dina kollegor. Jag hoppas detta kan hjälpa dig och dina kollegor att låta barn få tillgång till kameran och därigenom få möjlighet att lägga till sina perspektiv på omvärlden. Det behövs. Nu.

img_7907

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: