Att arbeta med tomrummet

Just nu är det tomt i Tredje Rummet och det är precis som det ska vara. Vi fick en overhead av vår administrativa chef som hon hade letat fram och den är just nu vad vi har förutom några bord och stolar att samlas vid.

På förra mötet med Hållbar utveckling-gruppen fick de uppdrag nummer fyra som gick ut på att presentera idén om Tredje Rummet för barnen. Sedan skulle problemet formuleras kring att Tredje Rummet är tomt. Vad ska vi mötas runt? Vad kan vi bidra med? Uppdraget blir sedan att komma ner till Tredje Rummet och ha med något till som vi tillsammans kan använda. Det kan vara material som man har mycket av på sin avdelning/förskola, återvinningsmaterial som man samlat på förskolan eller hemma eller naturmaterial.

Tanken är att varje material som kommer ska ha en berättelse med sig. Det är ju så överlag med återvinnings/återbruksmaterial att de har berättelser om var de kom ifrån, var de har varit eller hur de har blivit över. Dessa berättelser ägs oftast av dem som samlat materialet och dessa är för det mesta de som arbetar på centerna, vuxna som driver verksamheten. På Tredje Rummet vill vi vidga ägandet av dessa berättelser så att alla som kommer dit får äga berättelser om något av materialen som de har bidragit med. Det ger oss också en känsla av att tillsammans bygga våra plats.

På Tredje Rummet vill vi skapa just ett ”tredje” rum där material och idéer från många olika sammanhang kan få mötas och bli något annat tillsammans. Det är därför viktigt att våga ta vara på tomrummet som finns nu för att hålla platsen öppen för barn och pedagoger att påverka. De material som kommer in ska undersökas av barn, pedagoger och ateljerista och deras berättelser ska nedtecknas och dokumenteras. De ska placeras där barnen tycker att de passar och efterhand när fler material kommer så ska dessa placeras i anpassning efter de material som redan finns. Material kan också få lov att mötas och prövas tillsammans. Det ska bli spännande att gå ifrån det föregivet tagna och se hur saker organiserar sig när vi får resonera oss fram till hur vi ska ha det. Idéer kommer växa efterhand och tas om hand.

IMG_3735

En annan aspekt av tomrummet är också att i det tomma lyfts det lilla fram väldigt tydligt. Det blir synligt och märkvärdigt. Det blir intressant att titta nära och undersöka hur det enda materialet fungerar. Vi kommer ta hjälp av digital teknik som digitala mikroskop, ljus i form av lösa lampor- ljusbord och overhead samt kamera för att fotografera. Likaså kommer det finnas möjlighet att teckna ner, skriva och skissa. Jag ser fram emot att börja samla material och berättelser tillsammans med barn och pedagoger. Nu är tomrummet redo!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: