Förskola21 erbjuder gratis film för fortbildning om nya läroplanen

För ett år sen blev jag kontaktad av Katinka Leo som arbetar för Meet In Grid (fd. RAU) som bland annat arrangerar SETT-mässorna över hela skandinavien. Katinka och jag känner varandra så smått sen förut och vi sågs i Göteborg tillsammans med Erika Kyrk Seger. Katinka hade spännande nyheter för förskola. Erika och jag lyssnade intresserat. Detta var första gången jag hörde om Meet In Grids satsning på Förskola21 som i höst blev en mycket välbesökt och uppskattad konferens för alla inom förskolan. Jag låg hemma med en bebis i famnen och kunde inte medverka men till hösten kommer jag!

Jag har arbetat med RAU, först som officiell bloggare 2012 under SETT-mässan i Stockholm och från 2014 som ansvarig för förskolans program under SETT. När jag gick in på universitetet 2017 avslutade jag min anställning hos RAU och Katinka anställdes för att utveckla förskolans mötesplatser på RAU. Under tiden bytte RAU namn till MIT, Meet In Grid och Katina har nu med enorm kraft utvecklat förskolesidan och detta har bland annat resulterat i förskolans egen mötesplats Förskola21 samt appen med samma namn som är en gratis fortbildningsresurs för förskola. Där har Meet In Grid bland annat skapat möjlighet för alla som laddar ner appen att få fem filmer där Katinka intervjuar Christian Eidevald, förskoleforskare och författare (tillsammans med Ingrid Engdahl) till boken Utbildning och undervisning i förskolan (Liber 2018). Filmerna är:

Utbildning och undervisning i förskolan (22min)

LEK i relation till utbildning och undervisning (10min)

OMSORG i relation till utbildning och undervisning (10min)

SKAPANDE i relation till utbildning och undervisning (9min)

DEMOKRATIFOSTRAN i relation till utbildning och undervisning (9min)

Filmerna är perfekta som samtalsunderlag för grupper eller för egen fortbildning och de ör alltså helt gratis. Igår släppte Förskola21 även en stödmaterial till filmerna och förändringarna i läroplanen. Jag fick förmånen att förhandsläsa och vara en kritisk vän. Viktigt och bra arbete av Förskola21! Jag blev nyfiken på varför MIG hade valt att skapa appen Förskola21 och stödmaterialet och kontaktade Katinka Leo för en kort intervju.

Vilka är ni?

Meet In Grid är ett produktionsbolag som bottnar i skolutveckling. Våra mötesplatser riktas mot alla skolformer och ryms inom t.ex. Förskola21, Skolledare21 och SETT.

Förskola21 som jag projektleder är en mötesplats för ALL personal i förskolan med fokus på helheten i uppdraget och en mix av det analoga och det digitala.

Varför satsar ni på en app för fsk21?

Vi vill främst bidra till likvärdighetsarbetet i svensk förskoleutveckling. Med kostnadsfria filmer vill vi skapa tillgång till riktigt bra kompetensutveckling för alla som jobbar i förskolan.

Vad hoppas du ni ska bidra med till svensk förskola?

Framför allt till att utjämna kvalitetsskillnader. Det kan vara svårt för framför allt små enheter att kompetensutveckla sin personal och stora enheter har ofta svårt att få med alla anställda i olika kompetensutvecklande satsningar. Med våra filmer kan man ta del av både kunskap och inspiration när som helst. Vår konferens/mötesplats Förskola21 som kompletterar appen fokuserar mycket på mötet mellan människor, hands-on och omvärldsspaning.

Vad kan vi förvänta oss framöver av er?

Förväntningar är vår drivkraft! Jag tycker att man ska ha en kritisk blick till och ha väldigt höga förväntningar på alla aktörer som jobbar med utbud av olika slag mot förskolan. Våra filmer kommer alltid att vara kostnadsfria, det är ett sätt för oss att bidra till svensk förskoleutveckling. En central aspekt som man ska kunna förvänta sig av en aktör som erbjuder kompetensutveckling är kunskap om branschen och det har vi på Förskola21. Vi har dessutom ständigt fötterna i myllan, det är t.ex. pedagoger, utvecklare och chefer som ligger bakom att ta fram innehållet i filmerna. Just nu har vi massor på gång. Vi planerar och producerar film för fullt och släpper nya ungefär en gång i månaden. De första filmerna fokuserade främst på förskollärarens uppdrag utifrån skollagen men nu kommer det äntligen filmer kopplade till hela uppdraget där hela arbetslaget kommer hitta inspiration.

Varför appen och stödmaterialet?

Appens syfte är att samla våra filmer och roliga quizzar i ett eget digitalt rum där vi har möjlighet att fullt ut ta ansvar över de skärpta internationella copyrightlagar som trätt i kraft. En nyhet just nu är att vi bygger in även en bloggfunktion för att kunna inspirera och berätta saker även i text.

Vi har tillsammans med vårt eget nätverk Förskola21 MeetUp, Christian Eidevald, Lärarförbundet samt deras referensorgan förskola arbetat fram ett stödmaterial för roller i förskolans utbildning och undervisning. Det är ytterligare ett exempel på att vi lyssnat in behovet och agerat utifrån det för att bidra till den utveckling som sker. Vi tror att om vi är många som hjälps åt så kan utvecklingen gå snabbare och bli mindre kostsam för den enskilda förskolan, vilket självklart gynnar barnen i slutändan.

Vilken fråga ligger lite extra varmt om hjärtat hos dig just nu?

Det är så många frågor jag brinner för och finner intressanta. Neuroplasticiteten är ett område jag följer med stort intresse och undrar vad det ska göra med förståelsen för vår skolform. Lärmiljöer och framför allt alla slags olika ateljéer är mitt ständiga hjärteområde, liksom barns rätt men om jag skulle välja något särskilt just nu så är det omsorgen.

Jag tänker mycket på omsorgens mer vida dimensioner som omfamnar mer än rutiner och trygghetsfrågan övergripande. Omsorg griper tag i helheten och inkluderar ju även t.ex. omsorgen om att barn ska leka massor, få en god förskoledidaktisk undervisning och en omsorgsfullt iscensatt lärmiljö. Jag vill även lyfta behovet av omsorgen emellan oss vuxna, vi behöver känna omsorg om varandra och alla de som ingår i organisationen. Har vi tid med att lyfta blicken mot de vuxna vi möter under dagen och le litegrann? Kanske kan även den där omsorgen räcka till sin chef…Jag tänker att det vore fint om vi gav varandra så mycket uppskattning vi orkar och det där leendet med glada ögon ska vi aldrig underskatta. Det är ju dessutom gratis!

Om Katinka Leo. Bakgrund som förskollärare, förskolechef och pedagogista, tidigare utvecklingsledare på Vaxholms stads utbildningsförvaltning. Nu projektledare på Förskola21 på Meet In Grid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: