Hur kan vi skapa rörelse?

Detta blogginlägg kommer handla om något större än dig och mig. Det kommer handla om hur vi tillsammans med kollegor från hela landet kan starta en rörelse som påverkar förskolesverige brett och djupt. Som är med och skapar förändring tillsammans på riktigt. Vad tror du? Är det intressant?

I år har jag återigen börjat samarbeta med Meet In Grid (fd RAU) som arrangerar konferenser och fortbildning för lärare. Jag började mitt samarbete med dem 2014 när jag förlorade mitt barn och inte orkade jobba kvar bland små barn i förskolan. Jag plockade istället fram föreläsare på förskolesidan för SETT-mässorna (Scandinavian Educational Tecnoligy Transformation) i Stockholm, Malmö och Oslo under ett par år. Jag hade lärt känna personerna i RAU (numera Meet In Grid) redan 2013 när jag blev utplockad som en av fem pedagogikbloggare i ”Bloggers corner” och fick inbjudan att delta och skriva om föreläsningarna på SETT-mässan. Jag tackade ja men slutade inte där. Mitt bidrag till mässan var också Erika Kyrk Seger som jag inte kände då men hade haft ett kollegialt utbyte med mellan våra förskolor, i inspiration kring arbetet med Ipad. SETT hade på den tiden ett stort fokus på digitalisering och hur den kunde användas klokt i utbildning. Jag som precis fått en Ipad i handen i förskolan föreslog därför Erika som föreläsare för jag tyckte det var för tunt med folk från västkusten (läs ingen). Så, sagt och gjort. Jag och Erika träffades på tåget upp till Stockholm och detta var början på en lång gemensam strävan efter nationell förskoleutveckling och en väldigt fin vänskap.

SETT hade under första året med förskola grovt underskattat förskolans plats på mässan och fick många trötta förskolepedagoger på halsen när köerna till föreläsningarna inte gick att lämna för mat/dryck/toa ens. Föreläsningarna var SÅ populära. Det verkade som att förskolan hade längtat efter en mötesplats. Året därpå skalade mässan upp med besked och vi var igång.

Min upplevelse är att SETT på den tiden var en rörelse. En enorm mötesplats dit många nytänkande lärare drog sig. RAU som arrangerade lyckades inte bara hitta intressant och viktigt innehål utan också förmedla hela känslan som fanns i den gruppen av innovation, driv, glädje och kreativitet. Det var människor som ville något mer med utbildning och drev förändring. De sammanförde en helt ny generation av kraft. Det var lika intressant att få mötas på SETT som att gå på föreläsningar. Det var som en bokmässa fast med pedagogik. Som ett stort LIVE-Insta skulle en kunna säga. Ha ha ha! (Gud vad jag känner mig gammal när jag skriver detta).

Det som också var roligt var att förskolan var respekterad där, vi träffade många drivna och intresserade lärare som såg förskolans sätt att undervisa som föredöme för skolan. SETT genererade många nya kontakter för mig med kollegor över hela landet. Det skapades en FörskoleChatt på Twitter där vi började diskutera förskolefrågor och snart byggdes grupper på Facebook som Förskolan.se och Reggio Emilia inspirerade förskolor i Väst som drog stora mängder förskolefolk och stundvis heta debatter. En gång om året möttes vi alla på SETT i vår strävan mot att göra mer relevant utbildning. Det var verkligen en rörelse!

Fortbildningsarenor måste vara i rörelse. Så fort de blir permanentade så dör också något av nybyggarandan ut och det blir bekvämt. Meet In Grid har nu släppt SETT-mässan och börjar bygga upp nya arenor. En av dem är Förskola 21. Efter åren med förskolefolket på SETT såg de möjligheten att ge förskolan en egen plattform. Katinka Vikingsen startade upp Förskola 21 och utvecklade SETT-golvet till en workshopyta kallad Maker square. Här fanns möjlighet att sätta händerna och resten av kroppen för den delen i material och miljöer, leka, prova och prata med folk som hade erfarenhet och att möta kollegor från hela landet. Förskola 21 var född och det blev en ny plats för förskolepedagoger att mötas. Samtidigt lanserades också en appen Förskola 21 som fylldes med intervjuer, samtal och blogginlägg med gratis fortbildning för alla i förskolan.

Jag och Katinka i sminket på TV4

För drygt ett år sedan återvände Meet In Grid till mig och Erika för att de ville fortsätta utveckla Förskola 21 och ville att vi två skulle få programansvar. Både jag och Erika hade då fullt upp men lovade att tänka på det och återkomma året därpå. Vi pratade mellan varandra och sa att om vi skulle tacka ja så skulle Förskola 21 utvecklas till en rörelse, så som SETT varit för oss i början. Nu var det vår tur att skapa den arenan för andra. Frågan var bara hur vi skulle göra det….

Vill du veta hur vi gjorde? Ladda ner Förskola21-appen (helt gratis!) och läs mitt och Erikas blogginlägg där.

En kommentar på “Hur kan vi skapa rörelse?

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: