Etiken i den pedagogiska dokumentationen

Jag fick en undran om hur barnen är delaktiga och hur de skyddas från att blottas med sina tankar och sitt görande i den pedagogiska dokumentationen.

(Först och främst är det föräldrarna som bestämmer om sitt barn. Om barnet får vara med på bild eller ej, om barnet får finnas på bilder/dokumentation som visas på hemsidan, i tryck osv. Detta får föräldrar ta ställning till när barnet börjar förskolan. )

Den etiska aspekten är väldigt viktig i tänkandet och görandet av dokumentationen. I den pedagogiska dokumentationen reflekterar lärarna kring lärandet som sker hos barnen i gruppen. Detta för att kunna vidareutveckla arbetet i gruppen. Detta är en del utav uppdraget som vi lärare har i förskolan.

När sedan dokumentationen kommer upp på väggar, etablerar sig i den lärande miljön, så görs detta tillsammans med barnen. Oftast går det till så att man plockar ut bilderna och pratar tillsammans med de barn som varit inblandade om vad det var som hände och hur man skulle vilja att andra får ta del av det. Oftast sker det som en del av en process när några barn har gjort något och vill dela det med andra. Då har vi möte och barnen berättar med hjälp av bilderna vad de har gjort. Vi kan då föreslå att bilderna sätt upp på den plats där barnen har arbetat för att koppla ihop platsen med händelsen. Barnen är med och sätter upp eller så pratar vi och visar dem hur vi har gjort. Vi frågar vad de tycker och hur de tänker om dokumentationen. Vi läser orden för dem.  Jag har haft barn som inte vill vara med på bild, detta respekterar man. Man frågar när man tar bilder och visar barnet vilka bilder man tagit. Man försöker alltid så långt som möjligt ha med barnen i dokumentationsprocessen.

Vi tror på detta för att vi ser hur barnen använder sig av bilderna för att återberätta ( små barn som visar och berättar för sina föräldrar, mor/farföräldrar om vad de gjort på dagen) , lär sig texten och visar stolthet över att det är deras bilder, deras ord. Alla barn är inte med här och det är något vi ofta får höra av föräldrar. Vi får då förklara att inte alla vill vara med. Alla vill inte bli synliggjorda på detta sätt.

I den längre loppet ser vi detta som ett instrument för att få samhället att försöka förstå hur barn tänker och hur de lär, vad de är nyfikna på, vad de kan. Göra barnens röster hörda 🙂

Hur tänker ni? Vad tar ni för etiska ställningstagande?

5 kommentarer på “Etiken i den pedagogiska dokumentationen

Add yours

 1. ”I den längre loppet ser vi detta som ett instrument för att få samhället att försöka förstå hur barn tänker och hur de lär, vad de är nyfikna på, vad de kan. Göra barnens röster hörda”
  Right Linda… This is a very important and crucial reflection which allow us to connect to families. Very often, when we discuss between teachers, pedagog, educators, we say each other that families are not so ”interested” in what we do as professional in education. But what can we do to change this perspective. You opened a good reflection to start to build up a better way to answer to this issue

  Gilla

 2. It is truly an important discussion. We fight every day to give children a voice and to create oportionities for adults to meet the childrens thoughts and learning.

  This is what I´ve been trying to say all along, the problems in school shouldn´t have been half as bad if the parents could understand what´s going on and be abel to take part and feel needed. School and preeschool hasen´t been effeciant enough on realting to the ”outside” world, I´m sad to say 😦

  We are trying to make the preeschool into a welcoming place were people (parents, grandparents, friends, family, neigbors, politicians) can come togheter and take part of the childrens world.

  Gilla

 3. It is a very difficult issue also for us. Indeed we must say our society talk very few of children and (pre)schools. Other issues seems to be more and more important.
  That's why it is so difficult and so important for us at the same time. Maybe starting also from politicians, citizen, etc.

  Gilla

 4. Jag tycker inte att man ska driva det här med personlig integritet för långt.
  Är de med i skolan ska de väl kunna vara med på en bild därifrån? Jag tror på öppenhet. Vi ska inte få barnen att tro att man i första hand ska gömma sig, utan man ska vara öppen mot andra. Barnen ska vara MED.

  Gilla

 5. Jag håller med, Bertil! Men det är klart att man måste respektera om det finns särskilda anledningar… Oftast tror jag det kan handla om okunnighet kring vad man gör med dokumentationen och varför den finns. Jag har inte mött några föräldrar som inte tycker att det är viktigt och bra när de väl blivit insatta 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: