Kära läroplan. Du är ett kärleksfullt och omtänksamt dokument där några kloka och välvilliga människor har satt tonen för den svenska förskolan. Du visar en tydlig värdegrund för arbetet, att förskolans arbete ska vila på demokratisk grund, att barnkonventionen ska råda och att barnen ska förstå att de är del av ett större sammanhang både tillsammans med andra människor i världen och med naturen. Du är också ett dokument fullt med vad men inga hur. En vision utan verktyg för genomförande, och klokt är väl det eftersom det måste finnas utrymme för professionen att göra sitt jobb.
Utbildningen ska alltid vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet när det gäller såväl innehåll som arbetssätt. Barnen ska ges förutsättningar för bildning, tänkande och kunskapsutveckling utifrån olika aspekter såsom intellektuella, språkliga, etiska, praktiska, sinnliga och estetiska. Detta förutsätter att alla i arbetslaget deltar i en aktiv diskussion om barnens lärande och om vad som är viktig kunskap i dag och i framtiden.
Läroplanen för förskola 2018

För mig är du där för att vi som gör förskola ska komma ihåg hur komplext vårt uppdrag är. Du visar oss vad som finns att erövra. Du påminner om vikten av helhet men visar också på delar. Trots att du visar på många delar kan jag ibland ändå tycka att du är lite för grund då det finns så mycket djup i varje del. Det märks att vissa ämnesområden fått lite mer utrymme och andra har fått dela på några rader, men jag håller dig inte ansvarig för jag vet att du gjort ditt bästa ur alla de aspekter, tyckanden och influenser som påverkat dig. Det är inte lätt när många ska samsas om att beskriva världen och det som finns att veta om den.
Det är nu upp till oss som gör utbildningen tillsammans att göra kloka val utifrån din riktning. Tillsammans tänka och forma och vara i en ständig dialog kring ditt innehåll !
Som läroplan för alla Sveriges förskolor har du ingen uttalad teoretisk (eller didaktisk) grund eftersom att många olika sätt att göra förskola ska få lov att rymmas. Med detta sagt så visar du ändå på några starka drag som ger riktning åt arbetet så som att: lärande sker tillsammans, leken ska vara utgångspunkt och att lek, omsorg och lärande ska vara en helhet samt att barnens intressen och lust ska ge möjligheter att erövra nya kunskaper och här kan nog många olika pedagogiska riktningar känna igen sig.
Förskolans arbete ska inriktas på att ge utrymme för olika kunskapsformer och att skapa ett lärande där dessa former balanseras och blir till en helhet. Med ett temainriktat arbetssätt kan barnens lärande bli mångsidigt och sammanhängande.
Läroplanen för förskolan 2018
Du ger förslag på att ett temainriktat arbetssätt kan vara en möjlighet, det står så, kan vara. Inte är, inte ska utan kan vara. Vad ett temainriktat arbetssätt sedan är får vi själva tolka men du är noggrann med att betona helheten i utbildningen och sammankopplingen mellan lek, omsorg och lärande.

Något som gjorde mig bekymrad vid din första revidering 2010 var hur din välvilja av att tydligare lyfta fram innehållsmål för utbildningen (alltså uppmärksamma oss som gör utbildningen på hur många områden som faktiskt finns att synliggöra, skapa innehåll kring samt utmana) var hur detta skapade en uppdelning av utbildningen i förskolan. Jag vet att det inte var din mening att det plötsligt skulle finnas mattehörnor, skrivhörnor, naturvetenskapshörnor, teknikhörnor och så vidare på varenda förskola. Du som alltid talat din varm om helheten i utbildning, om barnens lekande som utgångspunkt, pekade nu ut alla olika ämnesområden som skulle erbjuda och vi blev så nervösa där ute på förskolorna för att vi inte hade med allt.
För vår egen skull, för att försöka tydliggör för oss själva, så gjorde vi det som var lättats; sorterade material och miljöer efter ämnesområden så som vi förstod dem.
Så här i efterhand med några år på nacken vet nog de flesta av oss att barnen inte lät denna uppdelning bero utan istället visade oss att ämnena hänger ihop, genom att korsa och blanda och lät oss förstå att uppdelningen satt i våra huvuden, inte i deras. För att vi som lärare ska kunna uppmärksamma naturvetenskapliga utforskanden så behöver vi veta hur vi identifierar dem och utmanar dem varsomhelst och närsomhelst. Det räcker ju inte att barnen är i naturvetenskapshörnan. De kan ju lika gärna leka rollek där. Att erbjuda naturvetenskapliga utforskanden är inte bara att ”lägga fram lite natur” utan självklart att som lärare upptäcka vad som är naturvetenskapliga utforskanden, synliggöra detta och utmana det vidare genom att hitta rätt frågor, material/miljöer, grupper av barn och så vidare.
”Undervisning innebär att stimulera och utmana barnen med läroplanens mål som utgångspunkt och riktning, och syftar till utveckling och lärande hos barnen. Undervisningen ska utgå från ett innehåll som är planerat eller uppstår spontant eftersom barns utveckling och lärande sker hela tiden. ”
Läroplanen för förskolan 2018
Läroplanen behöver engagerade, intresserade och kunniga pedagoger. Vi behöver göra verklighet av orden. Det är vårt ansvar. Vi behöver fundera på hur vi väver samman målen och skapar syfte och riktning med det vi erbjuder. Läroplanen säger ju nämligen vad vi som förskola ska erbjuda barnen. Vilken typ av plats vi ska vara, vilket sammanhang vi ska skapa. Den säger inte vad barnens ska uppnå. ”Förskolans ska ge varje barn förutsättningar att utveckla…” står det. Vill en väldigt gärna arbeta med matriser (som jag förstått är ganska populärt) så får en göra matriser på förskolans erbjudanden. Inte på barnen. Krysslistor är aldrig en lösning på något tänker jag. Bara för att en satt ett kryss så betyder inte det att något på något sätt är klart, avkryssat, check på den. Nej, allt fortsätter ständigt. Det som lärts kan glömmas bort om det inte används kontinuerligt. Det finns inget som kan checkas av i barns lärande och utveckling. Det som erbjudits kan falla ifrån. Det finns inget som kan erbjudas en gång och sen vara klart med. Så tänker jag. Kasta checklistor i återvinningen och lägg er tid på att göra meningsfull undervisning för barnen.

”Att undervisa i förskolan handlar om att fånga ett intresse hos barn och att därifrån stötta ett lärande. Det betyder att kunniga och engagerade förskollärare som utmanar och inspirerar barnen spelar en avgörande roll för förskolans kvalitet och likvärdighet.”
Skolverket 2019 LÄNK
Tänk ändå att vi har läroplanen. Att vi har en riktning i arbetet som visar oss vad barnen i förskolan har rätt till. Vad de ska involveras i och hur de ska få uppleva sina liv på förskolan. Det tycker jag är något att vara stolt över, att ta ansvar för och att glädjas åt. Känn din läroplan, sa Anne-Marie Körling och jag säger detsamma. Bär runt på den. Dra fram den. Läs den. Känn den. Stryk under, skriv i marginalen, visa den för barnen, prata om den, undra över den. Expandera den! Men framförallt använd den. Ofta och mycket. Gör den till din. Gör den till er. Gör den till vår!
Vad har du för relation till förskolans läroplan?
Hur använder du den idag?
Vad skulle du vilja utveckla i sättet du använder den?