Vad har vi (och ni!) för grejer egentligen?

Efter vårt möte i måndags med Hållbar Utveckling-gruppen där jag planerade enligt följande läs föregående blogginlägg så vill jag dela några tankar som kom upp bland oss. Jag vill göra det för jag uppmuntrar er som utvecklar era pedagogiska miljöer att undersöka det som finns nu innan ni kastar om/tar bort/ lägger till och utvecklar vidare. Jag önskar att ni ska tänka på varje pryl som ni har runt er. Vad gör de för er verksamhet? Hur påverkar de barnens och era möjligheter? Min upplevelse är att vi generellt är ganska snabba på att hitta en idé och sen förverkliga den i verksamheten genom att bygga om. Jag har själv gjort det otaliga gånger och kommer säkert göra det många gånger till men jag vill ändå uppmana till att undersöka före också. Inte bara göra och undersöka efter.

Med denna ambition startade vi måndagens mötet med att lägga upp och titta på grejerna som pedagogerna tagit med sig från sina avdelningar. I mötesinbjudan fick de följande uppdrag:

”Ta med fem olika saker från förskolan- material som barnen använder i verksamheten idag”

Varför gjorde jag så? Jo, för att när jag vill att vi tillsammans vänder blicken mot förskolans material så behöver vi ju också bli aktiva i både tanke och handling. Vi behöver välja ut och ta med och på så vis fundera på vad vi ska ha med och varför. Vi behöver visa och berätta för varandra för att tillsammans se på vilka olika val vi gjort och varför. Vi behöver synliggöra konkreta material, lägga upp dem på bordet. Genom denna handling kan vi få syn på olika saker. Vilka material har vi? Vad är ett material? Har vi samma typer av material? Vad är lika, vad är olika? Varför har vi valt det vi har valt? Allas olika tolkningar kommer fram och vi kan tillsammans ta vara på olikheterna och likheterna och lära oss av dem. Vi får syn på oss själva, våra val och delar av verksamheten.

IMG_2028Materialvalen gav oss alla en första snabb blick på vad för material som fanns tillgängliga och genom pedagogernas berättelser en bild av vad de upplevde att barnen använde dem till. Det gav också pedagogerna en inblick i vad kollegorna erbjuder och vad som finns som man kanske själv inte tänkt så mycket på.

En intressant sak som hände var att hade flesta pedagogerna hade tagit med material som barnen tyckte om att använda. Det var inget jag skrev ut i uppdraget men många hade ändå tolkat det så, det enda kriteriet var att det skulle vara ett material som barnen använder, det behövde inte vara något som de tycker om att använda. Det vi nu fick syn på tack vare pedagogernas tolkning var också vilka material som var populära i barngrupperna. I alla fall enligt pedagogernas åsikt. Tillsammans lyfte vi just den frågan. Hur vet vi att det är dessa material som barnen tycker bäst om? Hur vet vi ens om de leker mest med dessa, det kanske bara är vad vi ser/tror. Hur undersöker man en sådan sak? Frågan var alldeles för spännande för att inte fundera vidare över. Det blev grunden till det första uppdraget som skickades till barn och pedagoger.

Vilka saker tycker barnen om att använda i förskolan?

Vi bestämde oss för att undersöka detta. I denna fråga tänkte vi också att andra frågor kommer uppstå till exempel vad för saker ska räknas? Är det saker barnen leker med eller skapar med? Vad är egentligen ett material i förskolan? Är det skillnad på material eller sak eller kanske leksak? Hur kan vi fråga barnen på sätt som gör dem intresserade av att berätta? Det fanns många möjliga saker att undersöka genom frågan och jag uppmuntrar till att frågan löses på olika sätt och att alla de frågor som uppkommer också samlas för vidare efterforskning. Vi skulle ställa frågan till oss själva, vi skulle ställa den till barnen (på olika sätt) vi skulle hålla den i huvudet under dagarna när vi arbetade. Under tre veckor ska uppdraget pågå. Tillsammans ska vi dokumentera våra erfarenheter och ta med till nästa möte. Vi kastade också en liten twist till oss själva i HU-gruppen, vi ska också titta på vilka saker som finns i verksamhetIMG_2029en men som barnen inte använder.

Vi börjar här för vi behöver undersöka vart vi står idag. Vi behöver hjälpas åt att rikta fokus på materialen och miljön. Vi behöver hjälpas åt att ställa alla de där frågorna som kommer hjälpa oss att utveckla. Det är här vi behöver gräva just nu. Annars kan vi aldrig veta vart vi vill gå.

De två första dagarna som jag arbetat har jag nu hunnit runt på två av fyra förskolor och spanat in de olika rummen, pratat med pedagoger och barn, hört deras berättelse och erfarenheter av sina rum och material. Barnen har visat mig runt, pedagogerna har visat mig runt, jag har känt mig väldigt välkommen och har haft många fina möten. Nästa vecka fortsätter jag att smyga runt.

Jag längtar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: